Helyi hivatalos közlöny

"NYÁRESTI FILMEK és beszélgetések" adatai:

Dátum

2023. június 29. 20:00 – 2023. július 01. 23:30

Helyszín

Városi Könyvtár

Facebook esemény

Székelyföldi Stúdió eseménye:

A Székelyföldi Stúdió 2022-ben nyáresti dokumentumfilm-válogatással emlékezett és emlékeztetett megalakulásának huszadik évfordulójára. Örömmel tapasztaltuk, hogy az akkor bemutatott alkotásokat jól fogadták az udvarhelyiek, a három estés vetítés népszerű program volt.
Idén újra lesznek nyáresti filmek a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár előtti téren. Azt szeretnénk, hogy a székelyudvarhelyi közönség megismerje a Hargita megyében dolgozó kollégák értékes alkotásait is, ezért az idei dokumentumfilm-válogatást székelyudvarhelyi, csíkszeredai és gyergyószentmiklósi filmekkel egészítettük ki.
A bemutatásra szánt dokumentumfilmek és kisfilmek vagy filmetűdök többségét erdélyi és magyarországi filmfesztiválok közönsége láthatta már, nagy részüket szakmai zsűri értékelte és díjazta, udvarhelyi vetítésük viszont premiernek számít a Nyáresti filmek idején, azaz a helyi közönség előtt.
Részletes program
Közönségtalálkozók, szakmai beszélgetések
Június 29 – július 1. esténként 8 órától
• Június 29., csütörtök 20 óra: A Székelyföldi Stúdió húsz éve
• Június 30., péntek 20 óra: 30 éve a Dunán – Kalocsai Andrea színész, műsorvezető, előadóművész
• Július 1., szombat 20 óra: Kell-e vér a képernyőre? – A Panoráma óta Ez itt a kérdés – Gulyás István műsorvezető, dokumentumfilmes
Dokumentumfilm-vetítések minden este 21.20 órától
Június 29., csütörtök
• Lekvár – Zsigmond Attila filmje
Savaria Filmszemle – II. helyezés; Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál – Kárpát-medencei alkotói-díj; Hét Domb Filmfesztivál, Komló – rendezői díj
• Erdők nélkül nincs Erdély – Szabó Attila filmje
Kós Károly Rádiós és Televíziós Szemle 3. díj
• Megyecsinálók – Daczó Katalin és Daczó Dénes filmje
A Kaptár dokumentumfilm-szemle versenyfilmje
Június 30., péntek
• Otthon, otthon – Nagy Anikó és Szabó Attila filmje
Magyar Mozgókép díjra jelölt film; Savaria Filmszemle – különdíj; Kós Károly Rádiós és Televíziós Szemle – 1. díj
• Kecskés mese – Száva Enikő filmje
• Az utca és az iskola – Fábián Kornélia filmje
• Dalmát kérdeztük – Fábián Kornélia filmje
• Aligság, mintha álmomban – Száva Enikő filmje
Július 1., szombat
• Figyelő Folyó – Jakab Ervin filmje
A IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál versenyfilmje
• Lélektánc – Kádár Melinda filmje
Kós Károly Televíziós és Rádiós Szemle rövidfilm kategória, II. díj, Kulturális Filmek Fesztiválja – különdíj
• Tűzben születtek – Kádár Melinda filmje
• Ének a fák tetejéből – Zsigmond Attila filmje
Komlói Hét Domb Filmfesztivál, II. helyezés, MTVA Filmszemle, Palics, Szerbia – Legjobb dokumentumfilm díja, Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, I. díj
A filmekről:
Lekvár (33’)
Mint minden természetfotósnak, így a gyergyószentmiklósi Dezső Lászlónak is az volt a vágya, hogy nagyvadat fényképezhessen közelről. Egy nagyszerű tisztást is kialakított a Görgényi-havasokban és várta, hogy lencsevégre kapja az arra érdemes állatokat. Egyik alkalommal egy medvebocsot talált a tisztáson, aki megengedte Lacinak, hogy lefotózza. Így kezdődőtt a gyergyói természetfotós és a görgényi medve barátsága.
Rendező: Zsigmond Attila
Operatőr: Zsigmond Attila, Dezső Mátyás
Vágó: Zsigmond Attila
Figyelő folyó (52’)
A Nagy-Küküllő útja című nagysikerű ismeretterjesztő filmje után Jakab Ervin rendező-operatőr A Kis-Küküllőt is szóra bírta. Úgy mutatja be a „kistestvért”, hogy maga a folyó mesél a vidékről, múltbeli és jelenkori eseményekről, miközben szemléli a körülötte elterülő tájat és az ott élő embereket, meghallgatja a közelben megszólaló madarakat vagy egy zenekar muzsikáját.
Rendező-operatőr: Jakab Ervin
Vágó: Fancsali Levente
Szöveg: Márton Evelin
Erdők nélkül nincs Erdély (54’)
2014-2015-ben forgattuk a Méregzöld mesék című ismeretterjesztő filmünket, amely Hans Hedrich, félig magyar, félig szász erdélyi civil aktivista szélmalomharcát mutatja be a romániai illegális fakitermeléssel, illetve az erdélyi erdőket folyamatosan taroló osztrák vállalkozással, a Holzindustrie Schweighofer-rel szemben. A film a következő gondolattal zárul: “A film itt véget ér, de a méregzöld mese folytatódik tovább, a harc pedig csak most kezdődik igazán.” Az akkor még csak jóslatként megfogalmazott mondat mára beigazolódni látszik, hisz a filmben bemutatott civilek ádáz küzdelmének köszönhetően ugyan történt néhány pozitív változás, a romániai erdőgazdálkodás helyzete összességében azonban mit sem javult, a civil aktivisták ezért tovább folytatják szélmalomharcukat.
Rendező: Szabó Attila
Operatőr: Szabó Attila, Mircea Barbu, Bálint Károly, Simó Csaba
Vágó: Szabó Attila
Otthon-otthon (55’)
A 2020-ban kitört koronavírus-járvány egy fél évezredes hagyományt szakított meg. A határok lezárva, a pünkösdi búcsúra látogató tömegek otthon maradtak. A szigorítások ellenére azonban akadtak, akik a pandémia idején is útra keltek a Gyimesekből Máriához, Csíksomlyóra. Renáta (27) egyike az elszántaknak, aki nemcsak az úttal akar megküzdeni, hanem saját kérdéseivel is. Miért érzi úgy, hogy Budapesten magyarázkodnia kell csángó tájszólása és vallásossága miatt? Elszakadhat-e végleg a Gyimesektől? Megtalálhatja-e a helyét Budapesten, a nyüzsgő metropoliszban? Élhető-e a kétlakiság? Az út végén talán ott a válasz is…
Rendező: Nagy Anikó Mária, Szabó Attila
Operatőr: Bálint Károly, Ferenc Hunor, Simó Csaba, Kürti István, Ilovszky Zsolt
Vágó: Csabai Attila
Aligság, mintha álmomban (26’)
Egyre többször halljuk, hogy az ember évszázadok óta mesékkel csillapítja genetikailag kódolt történetéhségét. Rengeteg mesét ismerünk, számon tartjuk a népmesék gyűjtőit, de keveset tudunk a mesélőkről, azokról, akik átéléssel tudták ezeket a valósághoz közel álló vagy éppen a sosemvolt világról szóló történeteket tovább adni akkor, amikor még nem volt mindenki írástudó. Élnek-e még Székelyföldön mesélők? Ennek jártunk utána.
Rendező: Száva Enikő
Operatőr: Jakab Ervin
Vágó: Fancsali Levente
Kecskés mese (6’)
Sokak szerint a természettel való kapcsolat megszűnésére vezethető vissza, hogy a ma emberének többsége – bár minden adott a kényelméhez – frusztrált, és egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy értelmiségi feladat visszatéríteni az embert abba a kultúrkörbe, amelyből származik, új attitűddel közelíteni a gazdálkodáshoz: nem a nyereség maximalizálása, vagyis nem a föld vagy a haszonállat kizsigerelése a cél. Csiby-Gindele Botond tervezőgrafikusként ezzel a szemlélettel gazdálkodik, így kívánja megteremteni az életében a harmóniát.
Rendező: Száva Enikő
Operatőr: Jakab Ervin
Vágó: Fancsali Levente
Lélektánc (8’)
Mihez kezdhet egy huszonéves fiatal, ha egyik pillanatról a másikra mozgásképtelenné válik? Táncolhat.
Így tett az erdélyi Szászrégenben élő Ősz Károly Szilárd is. Az Ő történetén keresztül mutatja meg a kisfilm, hogy miközben a világ számos pontján már mozgalommá vált, Erdélyben most próbálják megalapozni a kerekesszékes tánc gyakorlatát. Nem ok nélkül. A Building Bridges Dance (Építsünk Hidakat) tánccsoport tagjai a sokat emlegetett elfogadás hídját akarja építeni. Teszik ezt szívvel, lélekkel, kerekesszékkel.
Rendező: Kádár Melinda
Operatőr: Dakó István
Vágó: Fancsali Levente
Tűzben születtek (6’)
Tűzzománc képekkel fogalmazza meg a világ aggasztó változásait Elekes Gyula székelyudvarhelyi képzőművész. Alkotásai a magyar mitológiából, a mondákból és a hit erejéből táplálkoznak. Noha a zománcozás több ezer éves hagyaték, Erdélyben kevesen alkotnak ezzel a technikával. A székelyföldi művész négy évtizede tökéletesíti kifejezésmódját, képei bejárták az erdélyi és a magyarországi galériákat, miközben lelkes tanítványainak igyekszik továbbadni a kortárs magyar tűzzománckultúra örökségét.
Rendező: Kádár Melinda
Operatőr: Szikszai Olivér, Jakab Ervin
Vágó: Fancsali Levente
Az utca és az iskola (8’)
Isztojka Máté az udvarhelyszéki Szentábrahámon született, gábor cigány családban. Elemi iskoláit szülőfalujában, a gimnáziumot a falujához közeli Székelykeresztúron, a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumban végezte, ahol folytatta a zenélést és tagja volt az iskola színjátszó csapatának is. Idén februárban államvizsgázott a kolozsvári Babeș–Bolyai Egyetem néprajz szakán. Bárhol van jelen, Máté mindig nyugalmat és derűt sugároz – mondják azok, akik ismerik és szeretik őt.
Rendező: Fábián Kornélia
Operatőr: Dakó István
Vágó: Fancsali Levente
Dalmát kérdeztük (9’)
A 16 éves Máté Dalma születése óta mozgáskorlátozott. Ennek ellenére életigenlését, kíváncsiságát és a rádiózás iránti elhivatottságát nehéz fölülmúlni. Így lett az egyik erdélyi rádió, a Marosvásárhelyi Rádió Dalma kérdez című műsorának kitalálója és önkéntes készítője. A heti rendszerességgel hallható műsorban Máté Dalma érdekes témákról beszélget egészségesekkel, sérültekkel, ismeretlen vagy fölöttébb ismert arcokkal azért, hogy egymás megismerése által oldódjon az előítélet, rövidüljön, szűküljön, szűnjön meg a szakadék az egészséges és sérült társadalom között.
Rendező: Fábián Kornélia
Operatőr: Dakó István, Szikszai Olivér
Vágó: Fancsali Levente
Ének a fák tetejéből (52′)
Vaszi Levente egy kincsekkel megáldott csángómagyar ember. Élettere a Csíki-havasok moldvai áthajlásánál, a sűrű erdők között megbúvó Kostelek, ahol mintha az idő is megállt volna. Innen indult el a kosteleki tanár bácsi, hogy megmutassa énektudását a „Fölszállott a páva” népzene és néptánc vetélkedőn, ahol aztán olyant rittyentett, hogy felfigyelt rá az egész világ. Tehetségét közönségdíjjal jutalmazták és kapott érdekes, pénzt ígérő ajánlatokat, ám Vaszi Levente hátat fordított a celebségnek és hazatért szülőfalujába, hogy történelemre, táncra és magyar énekekre tanítsa a csángó nebulókat.
Rendező: Zsigmond Attila
A rendező munkatársa: Bajna György
Operatőr: Zsigmond Attila, Molnár Cs. Attila
Vágó: Zsigmond Attila
Megyecsinálók (50’)
1968. február 13-án Csíkszeredában érdekeik védelmében utcára vonultak az emberek. A Ceaușescu korszakban, Székelyföldön történt mindez, mínusz 20 fokos hidegben, és a tüntetés azóta majdhogynem legendaként él a helyiek emlékezetében. A Megyecsinálók című film középpontjában ez a megyeszékhellyé válásért folytatott tüntetés áll, de általa megismerjük az esemény politikai hátterét, egy korszak hangulatát, és nem kerüljük meg a Székelyudvarhellyel folytatott versengés kérdését sem. Filmünkben egyrészt az emlékezők, másrészt történészek, társadalomkutatók szólalnak meg. Részletek hangzanak el az események egyik szereplőjének naplójából, archív felvételeket láthatunk a korszak Csíkszeredájáról, és részleteket hallhatunk Gál Árpád csíkszeredai zeneszerző műveiből.
Rendező: Daczó Katalin, Daczó Dénes
Operatőr: Berszán-Árus György
Vágó: Daczó Dénes

Frissítés dátuma:
2023.06.27.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette