Helyi hivatalos közlöny

"Pénzügyi változások 2023-ban – kezdési időpont: 8:15" adatai:

Dátum

2023. január 12. 08:15 – 2023. január 12. 10:00

Helyszín

Harghita Business Center

Facebook esemény

Harghita Business Center eseménye:

2022-ben rengeteg adó- és egyéb pénzügyi változásról döntött a kormány, ezek mind életbe léptek január elsejétől. Vállalkozóként csak kapkodja a fejét az ember, annyi minden megváltozott és sok esetben ezek nagyléptékű, akár vállalati stratégiát is nagyban befolyásoló tényezők tudnak lenni.
A változások közvetve vagy közvetett módon mindenkit érintenek, nemcsak azokat, akik minimálbért keresnek vagy a különböző támogatott ágazatokban dolgoznak, ugyanis egyesek esetében az adókedvezmények, másoknál a adóterhek növelése vet majd árnyékot az egyébként is szürke hétköznapokra.
Év elején tehát már-már kötelező vállalkozói házifeladat megismerni ezeket a változásokat és alkalmazkodni hozzájuk.
A teljesség igénye nélkül íme egy kis ízelítő a január 12-i, csütörtök reggeli esemény tartalmából:
Január 1-jétől csaknem 18 százalékkal nőtt a bruttó minimálbér.
Az osztalékadó 5 százalékról 8 százalékra nőtt.
Januártól a borravalót is fel kell tüntetni a nyugtán, és megadóztatják.
A kormány kivezette az üzemanyagok árkompenzációját.
Január 1-jétől adóemelések is hatályba léptek, így például a vendéglátóiparban az eddig hatályos, kedvezményes 5 százalékos helyett 9 százalékos áfát kell fizetniük a vállalkozóknak az idegenforgalmi szolgáltatások után, vagy az élelmiszeriparban 9 százalékról 19 százalékra nőtt a cukros üdítők TVA-ja.
Az építőiparban a bruttó minimálbér a tavalyi 3000-ről 4000 lejre emelkedett január 1-jétől, míg az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban egyaránt 3000 lej maradt a minimálbér, ám sem személyi jövedelemadót, sem pedig egészségbiztosítási hozzájárulást nem fizetnek, a nyugdíjbiztosítási hozzájárulás pedig az esetükben nem 25, hanem csak 21,25 százalék.
A kormány növelte az adóterheket a mikrovállalkozások és az egyéni vállalkozások esetében. Ez utóbbiaknak például megduplázódhat a társadalombiztosítási járulékuk, ha a nettó bevételük meghaladja a bruttó minimálbér 24-szeresét.
A mikrovállalkozásokkal szembeni követelményeket is szigorították, így csak azok működhetnek ebben a vállalkozási formában, amelyeknek a bevétele nem haladja meg az évi 500 ezer eurót: eddig egymillió euró volt a felsőhatár. Emellett a mikrovállalkozásoknál megszüntették az árbevétel után számolt kedvezményes 3 százalékos adót.
Ki lesz az előadónk?
Szilágyi István közgazdász, egyetemi oktató, adószakértő, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának volt gazdasági igazgatója elmagyarázza, pontosan milyen változásokkal szembesülünk ettől az évtől, ezek hogyan hatnak az egyes ágazatokra, és mire érdemes mindenképpen odafigyelni vállalkozóként.

Frissítés dátuma:
2023.01.09.

#tudásfejlesztő/oktatás

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette