Helyi hivatalos közlöny

"Szimfonikus hangverseny – április 23-án 18 órától" adatai:

Dátum

2023. április 23. 18:00 – 2023. április 23. 19:00

Helyszín

Stúdió Mozi

Facebook esemény

Székelyudvarhely Művelődési Ház és Székelyföldi Filharmónia eseménye:

Szatmári Zsolt alapfokú tanulmányait hegedűn és klarinéton kezdte Sátoraljaújhelyen, majd a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában klarinét főtanszakon folytatta. Klarinét művésztanári diplomáját 1991-ben kitüntetéssel nyerte el. Még ugyanebben az évben felvételt nyert a Magyar Állami Operaház Zenekarába I. klarinétosként. Ugyanekkor lett tagja a Budapesti Fúvósegyüttesnek (művészeti vezető Berkes Kálmán). 1992-2000 között a Budapesti Fesztiválzenekar szólóklarinétosaként dolgozott. Kocsis Zoltán meghívására 2000-től a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólóklarinétosa. 2002-ben az Év Művészének választották. 1993-tól tanít a budapesti Zeneakadémián, kezdetben tanársegédként, később adjunktusként, majd docensként. 2013-ban doktori fokozatot (DLA) szerzett. 2019-ben habilitált, a következő évtől eyetemi tanár. 2022-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvós Tanszékének vezetője. Mesterkurzusokat tart az USA, Európa, Izrael, Japán, Izland legnevesebb egyetemein. Rendszeresen tevékenykedik hazai és nemzetközi klarinét- és kamarazenei versenyek zsűritagjaként, illetve a zsűri elnökeként. Szólistaként fellépett a legtöbb hazai vezető szimfonikus zenekarral. Kamaramuzsikusként a Budapesti Fúvósegyüttessel, és más kamarazenei formációkkal fellépett az USA-ban, Izraelben, Európában és Japánban nemzetközi fesztiválokon és hangversenykörutakon.
Elekes István zenei tanulmányait a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában végezte. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Szatmári Zsolt növendéke volt, felsőfokú tanulmányait Németországban, a trossingeni Staatliche Hochschule für Musik-on folytatta Chen Halevi és Ernst Schlader tanítványaként klarinét, és historikus klarinét szakon. Tanulmányai alatt számos mesterkurzusokon vett részt Sabine Meyer, Reiner Wehle (MH Lübeck), Charles Neidich (The Juilliard School – New York), Michel Arrignon (Conservatoire National Superieur de musique Paris), Gervaise de Peyer (Royal Academy of Musik London), Aurelian-Octav Popa irányítása alatt.
2009-2013 között a libanoni National Philharmonic Orchestra szóló klarinétosa, és szólamvezetője, a zenekar Big Bandjének tagja, tenorszaxofonon és klarinét hangszereken, közben a Conservatoire National Superieur de Musique Beirut klarinét és kamarazene tanára.
2013-tól a németországi Lenzkirch-Kappel Musikverein művészeti vezetője, karmestere, a Jugendmusikschule Hochschwarzwald e.V., és a Städtische Musikschule Tuttlingen tanára.
Vass András 1979-ben született Marosvásárhelyen. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte, 1997-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum zongora szakán, mint az évfolyam legjobb diákja, majd 1999-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterképző szakán Lukács Ervin, Ligeti András és Gál Tamás tanítványa volt. 2004-ben kitüntetéssel diplomázott. 2003 júniusában Donáth Ede emlékdíjjal tüntették ki. Még egyetemi hallgatóként több magyarországi és romániai szimfonikus zenekart vezényelt. A 2005/2006-os évadban Fischer Iván asszisztenseként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarnál, 2009 őszétől a Pannon Filharmonikusok karmestere. Karrierje során vezényelte többek közt a Marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Fesztiválzenekart, a MÁV Szimfonikus Zenekart, a Szebeni Filharmonikus Zenekart, a Liszt Ferenc Kamarazenekart, a Nemzeti Filharmonikusokat. Olyan neves előadóművészekkel működött együtt, mint Kelemen Barnabás, Baráti Kristóf, Miklósa Erika, Fenyő László, Olli Leppäniemi , Sümegi Eszter, Dana Borsan, Olivier Latry, Lakatos György, Frankl Péter, Bogányi Gergely és mások. Exkluzív művésze az egyesült államokbeli California Artists Managementnek.
Az eseményen fotó és filmfelvétel készül. Az eseményen való részvétel beleegyezését jelenti abba, hogy az eseményen készült felvételeken szerepelhet, és abba, hogy a Művelődési Ház ezeket kizárólag programjainak népszerűsítése céljából felhasználhatja.
Jegyek elővételben és a helyszínen kaphatóak 10, 20, 25 lejekért.

Frissítés dátuma:
2023.04.19.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette