Helyi hivatalos közlöny

"Tűzpróba. Roma sorsok, gyerekarcok, életképek" adatai:

Dátum

2021. december 10. 15:00 – 2021. december 10. 16:00

Helyszín

Haáz Rezső Múzeum

Facebook esemény

Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Haáz Rezső Múzeum eseménye:

TŰZPRÓBA
Roma sorsok, gyerekarcok, életképek
Márkos Tamás fotókiállítása a Haáz Rezső Múzeumnál
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Haáz Rezső Múzeummal partnerségben, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásával Székelyudvarhelyen először mutatja be Márkos Tamás fotóművész vándorkiállításának részanyagát. A Tűzpróba című, roma sorsokat, gyerekportrékat és életképeket bemutató szabadtéri tárlat anyaga 2021. december 10. és 2022 január 15. között tekinthető meg a Haáz Rezső Múzeum homlokzata felőli kovácsoltvas kerítésen.
Márkos Tamás Kolozsváron élő fotóművész, fotóriporter, eseményfotós, aki számos hazai és külföldi csoportos és egyéni fotós műhelymunkát, képzést tart, mellette utcafotókat, felejthetetlen életképeket készít. Több egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott be Romániában, Magyarországon és Angliában. Főként lírai hangvételű felvételeit több elismerésben részesítették: a Kolozsvári Magyar Opera Viva la Musica fotópályázatának első díjazottja (2021), a Magnum Heatwave első díjazottja (2019), az Exposure fotókiállítás első díjazottja (Nottingham, UK, 2014), a Black and White Photographer of the Year 2012 award első helyezettje (Leica Mayfair, London, UK).
A Székelyudvarhelyen kiállított képsor része egy nagyobb kiállítás anyagának, amely 2021-ben készült a somlyói tűzvészt követően Csíkszeredában, az Erőss Zsolt Arénában és Csíksomlyón. Márkos Tamás, miközben önkéntesként kreatív foglalkozásokat tartott a tűzvészben károsult gyerekek számára, mindvégig dokumentált. Így jött létre a zömében gyerekekről készült életkép- és portrésorozat, amely kiegészül a foglalkozások során készült gyermekrajzokkal. E portrék, életutak, történetek és tekintetek egyfajta kapcsolatkeresést jeleznek azokkal, akik fedél nélkül maradtak a tűzvészt követően.
A jelen kiállítás szervezői: Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Székelyudvarhely, partnerek: a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a csíkszeredai Máltai Szeretetszolgálat és a Caritas. Ennek a kiállításnak bővített változata további helyszíneken is be lesz mutatva (Csíkszereda, Kolozsvár, Budapest, stb.).

Frissítés dátuma:
2021.12.09.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette