Helyi hivatalos közlöny

"Zongoraest – Vágyak és veszteségek: zene az I. világháború korszakából" adatai:

Dátum

2024. június 11. 18:00 – 2024. június 11. 19:00

Helyszín

Szent István-terem

Facebook esemény

Székelyudvarhely Művelődési Ház és Székelyföldi Filharmónia eseménye:

Zongoraest
Vágyak és veszteségek: zene az I. világháború korszakából
Meghívottunk Demény Balázs zongoraművész
Műsoron: Claude Debussy, Maurice Ravel, Bartók Béla művei
2024. június 11., (kedd), 18.00 óra
Városháza, Szent István terem
(Bérletes hangverseny)
Demény Balázs 1989-ben született Kolozsváron. Zongoratanulmányait Buzás Pál növendékeként szülővárosában kezdte, majd 2004-től a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban Eckhardt Gábor tanítványa. 2009 szeptemberétől Kemenes András osztályában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, 2011 októberétől Erasmus ösztöndíjjal a berlini „Hanns Eisler” Hochschule für Musik diákja, prof. Georg Sava növendékeként. 2013-tól a berlini Universität der Künste zongora mesterszakán prof. Pascal Devoyon növendéke, párhuzamosan végezve a budapesti és berlini egyetemeket. Kitüntetéses diplomájának megszerzése után első helyen jutott be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájába. A 2017-es Ile de France, a 2018-as Lagny sur Marne, a 2015-ös Hans von Bülow és a 2013-as Carl Filtsch nemzetközi zongoraversenyek első díjasa, a Nemzetközi Chopin Zongoraverseny (Budapest) második díjasa. 2018-ban Junior Príma díjat kapott. Rangos koncerthelyszínek és fesztiválok meghívottja volt, többek között fellépett a Művészetek Palotájában, a Gasteig Münchenben, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a CaFÉ Budapesten, a Raidingi Liszt Fesztiválon, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében, a bukaresti Atheneumban, a Piano en Saintonage-on, vagy a Milánói Világkiállításon. Japán legnevesebb, fiatalokat bemutató koncertsorozata, a 35. Yokohama International Piano Concert Series 2016-os meghívottja volt, ahol egy Liszt-Bartók szólóestet és Bartók III. zongoraversenyét játszotta a Minato Mirai Hallban. Emellett több más nemzetközi verseny és fesztivál díjazottja volt: a zürichi „Anda Géza” Alapítvány ösztöndíjának nyertese, az „ISA Prag-Wien-Budapest” nemzetközi fesztivál Pianist- és Kodály díjasa, támogatottja volt a berlini Hindemith és az erdélyi Communitas alapítványoknak, a „S. Toduta” Nemzetközi Zongoraverseny I. díjasa, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál nyertese. 2011-ben jelent meg a „Liszt Memorial Year” szólólemeze, majd 2015-ben a BMC vette fel második, Schumann-Bartók szólólemezét.
Erdélyi fellépései is jelentősek: az állami zenekarok élén szólistaként több mint 80 fellépés fűzödik a nevéhez, jelenleg a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia állandó rezidens szólistája. Több száz erdélyi szólóest és kamaraest mellett kiemelt figyelmet szentel a XX. századi és kortárs magyar művek bemutatásának és rendszeresen tart leckehangversenyeket.
Számos mesterkurzus és fesztivál résztvevője volt, ahol olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Kurtág György, Kocsis Zoltán, Eldar Nebolsin, Menahem Pressler, Arie Vardi, Pascal Devoyon, vagy Avedis Kouyoumdjian. Zenekari szólistaként olyan karmesterekkel lépett fel, mint Jesús López-Cobos, Ken Takaseki, Ligeti András, Hollerung Gábor, Jankó Zsolt, Hámori Máté, Horváth József, Mihail Agafiţa, Alfonso Saura, Theo Wolters, Ion Ilarion Galati, Gheorghe Costin, vagy Dorin Frandeş.

Frissítés dátuma:
2024.06.10.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette