Helyi hivatalos közlöny

Külföldi és hazai szakemberek, meghívottak, helyi építészek, kultúrintézmények és egyházak, az udvarhelyi vállalkozók képviselői, valamint a város jövője iránt érdeklődő lakók vettek részt a mai minikonferencián. A találkozó célja az volt, hogy a magyarországi és az erdélyi városok példáján elindulva az udvarhelyi történelmi városközpont – beleértve a Székelytámadt-várat is – övezeti rendezési tervének elkészítésekor minden hasznos, értékes szempontot, véleményt be tudjon építeni a majdani kivitelező. A PUZ néven emlegetett terv lényege, hogy szabályrendszert biztosítson a központban zajló építkezésekhez és bontásokhoz, ugyanakkor alapjául szolgál minden, a városközpontban zajló fejlesztésnek is.

Fontos perspektívát villantott fel Kiss Tibor békéscsabai alpolgármester, amikor az általa vezetett település példáját mutatta be. Városunk testvértelepülése ugyanazokat a lépéseket kellett végigjárja a rendezési terv, valamint a városközpont újragondolásával, ami Székelyudvarhelyen is elkezdődött. 2006-ban Békéscsaba 70%-a csatornázás nélkül volt, s ezt az állapotot a beruházásoknak köszönhetően mára 2% alattira becsülte az elöljáró. Mindenféle átépítést, a városközpont emberközelivé és élhetőbbé tételét csakis a vonalas infrastruktúra rendbetételét követően kezdtek el a Békés megyei városban.

Láthattuk Gyergyószentmiklós és Gyergyócsomafalva, Régen, Nagy-Szeben, Kolozsvár és Beszterce példáján, hogy mennyire fontos az alaposan megtervezett és kitalált elképzelés, az értékmegőrzés és -teremtés folyamata.

Ezen a héten várjuk írásos javaslataikat mindazoknak, akik úgy érzik, hogy építően járulnának hozzá a pénteken elindított folyamathoz, hogy Székelyudvarhely városközpontját mindannyian magunkénak érezhessük.

Frissítés dátuma:
2019.08.05.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette