Helyi hivatalos közlöny

Tisztelt Polgármester Úr, kedves kolléga!

A folyamatosan frissülő, beérkező adatok alapján már nem pánikkeltésnek minősül az, ha kimondjuk: térségünk, Udvarhelyszék egyre nagyobb veszélynek van kitéve a koronavírus által
okozott világjárvány miatt.
Azt látom, hogy egyes tagjai közösségünknek, az amúgy is nagy veszélyt még fokozzák azzal a felelőtlen magatartással, amit tanúsítanak. A felelőtlenség, a szabályok be nem tartása nem fogja megváltoztatni a betegek ellátására rendelkezésre álló eszközeinket, nem fogja növelni a térség egészségügyi szakembereinek a számát. Nyomatékosan kérem Önt/Önöket, hogy minden lehetséges eszközzel tájékoztassák, fokozottan hívják fel a településük lakóinak figyelmét, hogy MOST MINDEN EDDIGINÉL NAGYOBB ÖNFEGYELEMRE ÉS A RENDELETEK, SZABÁLYOK SZIGORÚ BETARTÁSÁRA VAN SZÜKSÉG!

Felnőtt, felelős emberek vagyunk, mindenkinek meg kell értenie, hogy a tünetmentesség nem jelenti azt, hogy valaki nem vírushordozó, vagy nem fertőzött és ezáltal nem fertőzi meg a
környezetében levő embertársait. Minden tőlünk telhetőt meg kell tegyünk, mert az egész térségünk, Udvarhelyszék teljes lakosságának egyetlen kórház, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház áll rendelkezésére. Leírhatatlan közösségi, vagy családi tragédiához vezethet, ha nem tudunk felnőni a feladathoz és nem tanúsítunk MAXIMÁLIS önfegyelmet. Meg kell értetni közösségünk tagjaival, hogy egyetlen kórházunk van, amely az egész Udvarhelyszék lakosságát el kell lássa, ha baj van.
Vigyázzunk egymásra! Ma még megtehetjük!

Az alábbiakban leírom az általunk, a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által meghozott intézkedéseket, annak reményében, hogy ezzel is segítek az Ön által vezetett hivatalnak:
1. az iskolák bezárása- központi utasításra
2. A polgármesteri hivatalban korlátoztuk az ügyfélfogadást, előtérbe helyezve az online ügyintézést.
3. A bárok, szórakozóhelyek, kávézók, kocsmák egységesen be kellett zárjanak 18.00 órakor, a tömeges rendezvények elkerülése érdekében. Erről írásban is tájékoztatást kapott minden érintett egység üzemeltetője.
4. A vasárnapi ócskapiacot bezártuk.
5. Bezártuk a Városi Műjégpályát.
6. Az országos rendelkezésekkel összhangban a Haáz Rezső Múzeum nem fogadhat látogatókat ebben a hónapban.
7. A városban tilos a közintézmények esetében minden sport, kulturális, művészeti esemény szervezése és megtartása.
8. A város területén tilos bármilyen esemény szervezése, amely 50 főnél több személy zárt térben való összegyűlésével jár, beleértve a templomi eseményeket is.
9. A polgármesteri hivatal minden vasárnap biztosítja a városi zöldségpiacok fertőtlenítését.
10. A vendéglátóipari egységek fokozott figyelmet kell fordítsanak az asztalok, kilincsek, illemhelyek, pultok, székek, ajtók fertőtlenítésére.
11. Ugyanez vonatkozik az egyéb kereskedelmi egységekre is: a pénztárak, kosarak, pultok, gombok, kilincsek, illemhelyek fertőtlenítését fokozott odafigyeléssel kell végezzék.
12. Minden kereskedelmi egységnek gondoskodnia kell arról, hogy a zárt tereiben megszűntesse a zsúfoltságot.
13. Az intézmények esetében biztosítani kell a megfelelő fertőtlenítési lehetőségeket minden felületen: kilincsek, asztalok, illemhelyek.
14. Helyszíni tájékoztatókat tartottak a hivatali munkatársaink.
15. Folyamatosan közleményekben, értesítésekben, lakossági tájékoztatókban hozzuk a székelyudvarhelyiek tudomására a koronavírus járvánnyal kapcsolatos legújabb fejleményeket, intézkedéseket, rendeleteket, szabályokat
16. A város területén működő játszóházak és konditermek/sporttermek működtetői be kellett zárják egységeiket.
17. Bezártuk a szabadtéri játszótereinket.
18. A polgármesteri hivatal elkezdte a játszóterek, közösségi terek, városi térbútorok, buszmegállók fertőtlenítését is.
19. Többször felhívtuk minden székelyudvarhelyi figyelmét, hogy amennyiben az elmúlt 14 napban külföldön jártak, a közösségünk iránt érzett felelősségből, önkéntesen vonuljanak otthoni elzárásba, és ezt azok is tegyék meg, akikkel érintkeztek az illető személyek.
20. A Székelyudvarhelyre érkező olyan személyek, akikről a határnál derül ki, hogy fertőzött területről érkeztek Romániába, hatósági kísérettel érkeznek meg, és azonnal a városban kialakított karanténépületben helyezik el őket. Egyelőre négy ilyen személyről van tudomásunk. Ők megfigyelés alatt állnak. Egyelőre semmilyen megbetegedésre utaló tünetük nincs.
21. Folyamatos tájékoztatásunk, közleményeink tartalmazzák a listát, amelyen azok az országok szerepelnek, amelyekben 500-nál több koronavírusos megbetegedést regisztráltak. A lista folyamatosan bővül, ezért nagyon fontos, hogy megelőzés céljából MINDEN külföldről hazaérkező személy önkéntesen vonuljon házi elszigetelésbe!
22. Két, úgynevezett előszűrő sátrat állítottunk fel a katonaság segítségével a kórháznál. Mindkettőnek az a szerepe, hogy óvja a fertőzéstől az intézményt – betegeket, orvosokat, ápolókat. Az egyik a járóbeteg rendelést, a másik a sürgősségi részleget segíti.
23. Összegyűjtöttük azoknak a lakóbizottságoknak az adatait, akiknél banki utalással is lehet közköltséget fizetni. Ezekről is tájékoztattuk a lakosságot.

A román államelnök tegnapi rendelete értelmében több intézkedés azonnali hatállyal tegnap életbe
lépett.
1. A lejárt dokumentumok érvényessége automatikusan meghosszabbodik a szükségállapot végéig. Ez a rendelkezés minden határidős közokiratra érvényes (személyazonossági igazolvány, gépjárművezetői jogosítvány, céges engedélyek stb.). Nem kell tehát ezeket most cserélni, ráér a szükségállapot végeztével.
2. A fogyatékosságot igazoló bizonyítványok és minden gyermekvédelmi, valamint fogyatékos védelmi bizottság által kiadott okirat érvényes marad a szükségállapot végéig.
3. A rendelet kötelezi az online ügyintézést, ahol csak lehet.
4. A szociális jellegű juttatások igénylését online formában is be lehet nyújtani.
5. Ebben az időszakban várhatóan intézkedések születnek a gyógyszer- és alapélelmiszerárak, illetve az áram, víz, gáz díjának felső határainak korlátozására.
6. Továbbá a helyi Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) április 6-ig (a helyzet függvényében további hosszabbítási lehetőséggel) szünetelteti az
ügyfélfogadást. Ebből kifolyólag a hivatal mezőgazdasági irodája sem fogad ügyfeleket április 6-ig (a helyzet függvényében hosszabbítási lehetőséggel) az APIA-támogatáshoz szükséges igazolások kibocsájtására.

Ezek az intézkedések egy dolgot szolgálnak: NINCS FONTOS ÜGYINTÉZÉS!!! A cél az, hogy mindenki maradjon otthon, csak feltétlenül szükséges esetben hagyja el otthonát. A munkába járás és a szükséges élelmiszer beszerzése elengedhetetlen, MINDEN EGYÉB ÜGY INTÉZÉSE HALASZTHATÓ!.
Nem győzzük eleget hangsúlyozni, minden lehetséges módon, közleményekben, tudósításokban, a sajtó, a média segítségével is felszólítjuk a város lakóit, hogy vigyázzanak saját és szeretteik
egészségére, csak indokolt esetben hagyják el otthonukat.

Tisztelettel kérem Önt is, hogy tájékoztassa településének/községének lakosságát – különösen a veszélyeztetett csoportba tartozókat – a fejleményekről, ezzel is segítve a megelőzést, a közös
fellépést a koronavírus ellen. Most tényleg olyan időszak következhet be térségünk életében, amikor minden eddiginél nagyobb összefogásra, kölcsönös segítségre és óriási önfegyelemre van szükségünk.

Vigyázzunk egymásra!

Tisztelettel,
Gálfi Árpád
Székelyudvarhely polgármestere

2020.március 17.

Frissítés dátuma:
2020.03.21.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette