Helyi hivatalos közlöny

Mexikóból érkezett az a három lélegeztetőgép, amelyet ma vehetett át a Székelyudvarhelyi Városi Kórház orvoscsapata.

A három készülék ára meghaladja a 100.000 dollárt. A lélegeztetőgépeket székelyudvarhelyi vállalkozók adományaiból sikerült megvásárolni. A Szent Pio Egyesületen keresztül bonyolított vásárlásban sok ember munkája van. Eddig mintegy másfél millió lej gyűlt össze a vállalkozói adományokból.

A mai átadón Gálfi Árpád polgármester hangsúlyozta: Székelyudvarhely ebben a válságos helyzetben is élen jár a megelőző intézkedések meghozatalában, illetve a rosszabb állapotokra való felkészülésben. A járvány okozta zárolások, export tiltások, határok lezárása közepette nagyon nehéz orvosi műszereket, lélegeztetőgépeket beszerezni, amikor a világon a legtöbb gyártó cég csak nyár közepére, végére, vagy őszi hónapokra vállalta volna a szállításokat egy megrendelés esetén. Az óriási nehézségek ellenére Székelyudvarhely nem csupán a megelőző intézkedések bevezetésében, hanem az orvosi eszközök beszerzésében, és a világ végéről való ide szállításuknak megszervezésében is élen jár. Mindez magánszemélyek, magánvállalkozók összefogásából és nagylelkű, óriási összegű anyagi támogatásából valósulhatott meg.

A Multipland Kft. tulajdonosa, Bartók Sándor magánszemélyként kezdeményezte a gyűjtést, amelyhez folyamatosan csatlakoztak más vállalkozások is:  Pál Dénes (Melinda Impex magánszemélyekként), Ing Service Kft., Viaduct Kft., Maxoll, Sazy Kft., Eurato Kft., Farmocom Kft. Egy lélegeztetőgép átadásával beszállt az adományozásba a székelykeresztúri Avicoopex Kft. tulajdonosa is. Szintén csatlakozott a székelyudvarhelyi Rotary Klub, akik két lélegeztetőgépet rendeltek a kórház számára. Az UKKSZ adománya az intenzív ellátáshoz szükséges eszközökkel, készülékekkel járul hozzá kórházunk felszerelésének bővítéséhez. A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány szintén folyamatosan gyűjt. Ebből a támogatásból kisebb értékű eszközök, nagyon fontos védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek beszerzésére kerül sor szintén a kórház számára.

Az anyagi alap megteremtése mellett fontos kiemelni Hajdó Csaba képviselő úr és az ALT Technologies farkaslaki és mexikói leányvállalatainál dolgozó kollegáinak szerepét a beszerzés és a szállítás megszervezéséért és lebonyolításáért.

A három lélegeztetőgépet a kórház nevében Lukács Antal főigazgató és Lőrinczi Csaba orvosigazgató vette át.

Frissítés dátuma:
2020.04.01.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette