Helyi hivatalos közlöny

A májusi soros havi tanácsülésre előterjesztett határozattervezetek között már szerepeltek az idei esztendő Pro Urbe díjra, illetve a díszpolgári címre javasolt személyek nevei. Tegnap, az Udvarhely Napok idei kiadásának zárónapján, az 1633-as felekezeti kibékülés 390. évfordulóján tartotta a székelyudvarhelyi önkormányzati testület a díjak ünnepélyes átadására összehívott dísztanácsülését.

Venczel Attila, városunk főjegyzője vezette le az ülés formális részét. A dísztanácsülés ülésvezetői elnöki szerepét Biró Jolán tanácsos asszony látta el.

Miután az önkormányzati képviselők mind a négy határozattervezetet jóváhagyták, következhetett a mai ünnepi esemény leginkább várt pillanata. Az ünneplő közösséget városunk polgármestere, Gálfi Árpád köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta: „Meggyőződésem, hogy a ma átadandó díjakra jelölt személyek is, hozzám hasonlóan azt vallják, hogy az életpályájuk során vívott harcaikat, küzdelmeiket nem a jutalomért vívták, hanem a sikeres emberek lételeme a küzdelem, a nemes ügyekért vívott harc, ami előbb-utóbb elkerülhetetlenül megtermi gyümölcseit, jutalmait, díjait.”

Elsőként Pávai István népzenekutatónak, a díszpolgári cím várományosának méltatása következett, akit Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely igazgatója laudált, összefoglalva Pávai életpályáját, értékes tudományos tevékenységét.

A díj átadása előtt egy udvarhelyszéki összeállítással lepte meg a néptáncos közösség Pávait. Az Udvarhely Néptáncműhely oktatói és tanítványai Miklós Károly parajdi prímással, adatközlővel közösen húzták a talpalávalót, Kászoniné Fejős Gabriella és tanítványai énekeltek, a Serittő Néptáncegyüttes táncosai járták a táncot.

Székelyudvarhely szülötteként kulturális örökségünk elhivatott őrzője, etnomuzikológusi munkássága során nemcsak az erdélyi magyar népi tánczene gyűjtésével és feltérképezésével vívta ki magának a nemzetközi elismerést, hanem az erdélyi táncházmozgalom létrejöttében is jelentős szerepet vállalt. Ugyanakkor kimagasló zenetudományi tevékenységet fejtett ki, amelynek elismeréseként Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a 191/2023-as számú határozata alapján Székelyudvarhely díszpolgára címet adományozott tehát Pávai Istvánnak.

Következett a Pro Urbe díjak átadása. Elsőként a városi kórusmozgalom terén kifejtett értékes tevékenységéért, valamint Székelyudvarhely kulturális életében betöltött meghatározó szerepéért, zenepedagógusi és kórusvezetői munkája elismeréseként Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Pro Urbe-díjat adományozott Csutak Ildikó kórusvezetőnek, nyugalmazott zenetanárnak. Babót Biró Edith önkormányzati képviselő, a Balázs Ferenc Vegyeskar elnöke méltatta.

A díátadást követően a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztárának kórusa énekelt Csutak Ildikó, immár Pro Urbe díjas karnagy vezényletével.

A második személy, aki 2023-ban Pro Urbe díjban részesült, az a kétszeres világbajnok, százharmincnégyszeres román válogatott, hatszoros országos bajnok kézilabdázó, valamint a romániai aranygeneráció meghatározó tagja, aki városunk sportéletének erősítéséért és a kifejtett munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést, nem más, mint Orbán István világbajnok kézilabdázó. Laudációt Benedek Árpád-Csaba önkormányzati képviselő mondott.

Ugyancsak Pro Urbe díjban részesült az a nyugalmazott szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos, Dr. Szabó Sándor, aki a laparoszkópos nőgyógyászati beavatkozások terén elért újító szakmai tudása és tevékenysége elismeréseként, valamint az évtizedek során gyermekek ezreinek világra segítéséért és az édesanyák támogatásáért vehette át a Pro Urbe-díjat Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának döntése alapján.

A főorvos urat Péter Péter, városunk Pro Urbe díjas nyugdíjas vállalkozója méltatta.

Az ünnepség zárásaként az Erdélyi Szaxofonkvartett hallhatta a közönség, amelynek tagjai Erdély szimfonikus zenekarainak vezető klarinétosai: Réman Zoltán – szopránszaxofon, a kolozsvári Filharmónia szólóklarinétosa, valamint a kolozsvári Gh.Dima Zeneakadémia klasszikus szaxofon-tanára, Deák Sándor – altszaxofon, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia klarinétművésze, emellett 2008-tól a Philharmonie der Nationen, majd a németországi Würth Philharmoniker állandó tagja, Makkai István – tenor szaxofon, 1998 óta a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia klarinét- és szaxofonművésze, fúvósoktettjének alapító tagja, emellett a marosvásárhelyi Zenelíceum szaxofontanára, valamint Kelemen Antal – bariton szaxofon, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarának és fúvós oktettjének szólóklarinétosa.

Az esemény állófogadással ért véget.

 

 

Frissítés dátuma:
2023.06.27.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette