Helyi hivatalos közlöny

Amint azt a múlt heti sajtótájékoztatón már Gálfi Árpád polgármester és Ladányi László Zsolt képviselő bejelentette, ma hivatalos miniszteri látogatásra érkezett Székelyudvarhelyre Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter.

A munkalátogatás a városházán kezdődött, ahol a székelyudvarhelyi városvezetés a város sportstratégiáját, a fejlesztési prioritásokat, valamint a versenysport és a tömegsport helyzetét vázolták a miniszternek.

Ezt követően terepszemlével folytatódott a program. Elsőként a városi sportpályára és az asztalitenisz teremhez látogatott el a küldöttség.

 

.

A következő helyszín a Városi Műjégpálya és a sportcsarnok volt, utóbbiban birkozóverseny zajlott. 

A mai látogatás fontos programja volt a helyi sportélet és sportklubok képviselői, valamint a székelyudvarhelyi sportot támogató vállalkozók közös jelenlétével megszervezett találkozó. A városháza Szent István termében tartott megbeszélésen Novák Károly Eduárd és kabinetigazgatója, Lukács László a helyi igények, elvárások, gondok feltérképezése mellett a szeptemberre elkészülő országos sportstratégiáról tájékoztatták a jelenlévőket.

Ugyanitt ismertette városunk alpolgármestere, Pálfi Kinga a következő időszakot jelentősen meghatározó Székelyudvarhelyi sportstratégiát, amely az elmúlt félév egyik kézzelfogható eredménye. Az alpolgármester kiemelte: prioritással kezeli a város az uszoda megépítését, a sportpálya felújítását, illetve egy multifunkcionális sportterem megépítését. Ezeknek megvalósításában számít a város a minisztériumi támogatásra.

A miniszteri látogatás végén a sajtó képviselőinek tartottak összefoglalót a munkamegbeszélések eredményeiről.

A sajtótájékoztatón Gálfi Árpád megköszönte a miniszter úrnak, hogy ő is fontosnak tartotta a székelyudvarhelyi látogatást, Ladányi László Zsoltnak pedig a város és a minisztérium közti hídszerep vállalását. A polgármester hangsúlyozta: a város számára kiemelt prioritás az uszodaépítés elindítása (a látványtervek elkészültek), egy multifunkcionális sportterem építése, illetve a városi sportpálya korszerű felújítása. Ezeknek a megvalósításában kérte ma a város a miniszteri segítséget.

Novák Károly Eduárd kiemelte: örül annak, hogy Székelyudvarhely ilyen sok hagyományos sportágat fenn tudott tartani. Ismertette az általa vezetett minisztérium azon elképzelését, amely szerint a következő hosszabb periódust felölelő 8—12 éves időszakban a kiemelt sportágak támogatására fektetik majd a hangsúlyt. Ezek várhatóan azok a sportágak lesznek, amelyekkel nemzetközi szinten esély van jó eredményeket elérni. Ez a stratégia várhatóan szeptember 15-ig készül el. Újszerű szemlélet továbbá az is, hogy a miniszter úgy látja: jól összehangolt sportstratégiára, összefogásra van szükség Hargita, Kovászna és Maros megye esetében. Elhangzott: a város számíthat a támogatásra.

Három fő cél mentén indult el a minisztérium:

  • 2032-ben Románia kerüljön be az első tíz ország közé az olimpián,
  • a lakosság 30%-a rendszeresen sportoljon,
  • a gyermekek minden nap sportoljanak az iskolában.

A sportminiszter ugyanakkor a város sportéletét jelentősen befolyásoló bejelentést is tett a mai eseményen: az Ifjúsági és Sportminisztérium sportklubot létesít, amely át fogja venni a Szejke felnőtt csapatát, közvetlen módon finanszírozva így a csapatot. A helyi önkormányzat és az udvarhelyi vállalkozók támogatása továbbra is kulcsfontosságú marad, főleg a következő szezonban, amikor még a bürokratikus eljárás miatt a közvetlen minisztériumi támogatás nem tud elkezdődni. Mindenképpen az a cél, hogy az udvarhelyi kézilabda visszakerüljön arra a szintre, ahol volt.

Ladányi László Zsolt képviselő csatlakozott a miniszter úrhoz: fontos egy összehangolt székelyföldi stratégia elkészítése, amelyben a kiemelt sportágak központi szerepet kell hogy kapjanak.

 

 

Frissítés dátuma:
2021.04.23.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette