Helyi hivatalos közlöny

Tegnap délután, a városháza Szent István termében, a világszínvonalú vonósnégyes, a Somogyi Quartet hangversenyével kezdődött el hivatalosan is az Udvarhely Napok 2023-as kiadása.

A koncert előtt Gálfi Árpád, városunk polgármestere ünnepi beszédében emlékeztetett: „Tavaly a zene évében minden Neked szólt, idén a játék éve jegyében azt a mottót választottuk, hogy Neked játszunk! Ráadásul minden értelemben – hangszeren, színpadon, sportpályán, társasjáték-táblán, asztal köré ülve, aszfaltra festett játékmezőn, a járdán, a fűben, az udvaron és a benti koncerttermekben, valamint a kiállítótermekben egyaránt.”

Idén testvértelepüléseink közül tizenkét város közel 50 fős küldöttsége is velünk együtt ünnepel, jó alkalom ez minden évben a találkozásra, a szakmai és baráti kapcsolatok ápolására. Főpolgármester úr, polgármester asszonyok és urak, alpolgármesterek, önkormányzati képviselők és intézményvezetők érkeztek Székelyudvarhelyre, megtisztelő, hogy a város ünnepére szóló meghívónkat elfogadták.

A következő három nap kiemelt helyszíne a városi park lesz, ahol a koncertek mellett a civil szervezetek, egyesületek több mint száz programja, a kézműves vásár, a falatozó rész és a borudvar, a gyermekeknek elkészült dühöngő az ugrálóvárakkal mindenkinek változatos időtöltési lehetőséget kínálnak.

A történelmi egyházi felekezetek 1633-as kiegyezésének június 26-ai dátumához igazított rendezvény zárónapján, június 26-án ugyancsak a Szent István teremben adja át a város a Pro Urbe-díjakat és a díszpolgári címet, az Udvarhely Napok záróakkordjaként.

„Hangversenyes, koncertes, játékos és örömteli napokat kívánok mindnyájunknak! Jó szórakozást kedves Vendégeink, kedves udvarhelyszékiek és székelyudvarhelyiek!” – zárta gondolatait a polgármester.

Ezt követően a A budapesti Somogyi Quartet hangversenye következett. A vonósnégyes 1997-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola volt hallgatóiból. 1998 őszétől a jelenlegi felállásban hallhatja őket a közönség: Somogyi Péter (a Concerto Budapest zenekar első hegedűse), Lendvai György (a MÁV szimfonikus zenekar igazgatója), Tóth Balázs (a Magyar Állami Operaház zenekara brácsa szólamának szólamvezető helyettese), Pólus László (a Magyar Állami Operaház zenekarának szólócsellistája). A tegnapi koncerten hegedűn a névadó helyett Kovács Anikó világhírű hegedűművészt hallhattuk.

Műsoron L.v. Beethoven: c-moll vonósnégyese Op.18., No.4. és Fr. Schubert: d-moll vonósnégyese(A halál és a lányka) szerepelt.

Frissítés dátuma:
2023.06.23.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette