Helyi hivatalos közlöny

A magyar kormány támogatásával több székelyudvarhelyi központi épület megújul. A belvárosi református templom teljeskörű, külső és belső felújítási munkálatainak jelentős részét szintén magyarországi források biztosítják. Az idén június 25-én kezdődött nagyszabású, átfogó felújítást a helyi önkormányzat és a gyülekezet is támogatta.

Elsőként az 1781-ben épült templom tornyának felújítási munkálata kezdődött el, amely a végéhez közeledik. Nem csupán a felújítás miatt, hanem történelmi szempontból is kiemelkedő pillanatnak számít a toronygomb leemelése. Nem véletlen, hogy elsősorban várostörténeti szempontból kiemelten fontos ez a mozzanat: az 1781-ben épült templom, valamint az 1862-es felújítás óta érintetlen gömb értékes időkapszulát rejtett.

A ma reggeli leemelést követően kiderült, hogy mind 1781-ben, mind pedig 1862-ben üzentek a jövőnek. A feltételezhetően 1781-ből származó összetömbösödött iratcsomó pontos tartalmát egy több hetes restaurátori munkát követően fogjuk majd pontosan megismerni. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársai az egyházi dokumentumok restaurálására specializálódott csíkcsobotfalvi műhelyt bízták meg a munkával. A régészek az 1633-as építésről, valamint a korabeli várostörténetről remélnek fontos, hiánypótló részleteket – mondta Szász Hunor történész.

Az 1862-ben elhelyezett gombirat több pénzérmét rejtett, amelyek közül a legrégebbi egy 1849-ben vert érme. Az írott, nagyon jó állapotban megmaradt, kaligrafikus dokumentum egy kollégiumi diák-és tanárnévsort, valamint egy hosszabb narratív szöveget rejt. Ez utóbbi az egyházközség történetét, a kollégium-épület, valamint a templom építésével kapcsolatos részletes beszámolót tartalmazza. Ugyanakkor több fontos részletet is rejt az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc székelyudvarhelyi eseményeiről. A dokumentumokat piros-fehér-zöld szalaggal kötötték át, amelynek darabjai szintén megmaradtak.

A mostani felújítás alkalmával újabb időkapszula kerül a toronygombba, amelybe a most talált régészeti kincsek közül többet vissza fognak helyezni.

Frissítés dátuma:
2020.10.12.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette