Helyi hivatalos közlöny

A fenntartható fejlődés, a környezettudatos életmód, természetközeli ötletek szerepeltek az idei Digitális Kaláka ötletei között. Az intézményektől, civil szervezetektől és magánszemélyektől bejövő projektjavaslatok egy előválogatást követően váltak választhatóvá. Az idén a tavalyhoz képest megduplázódott az IT-versenyre jelentkező csapatok száma. Pénteken Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Székelyudvarhelyről csatlakozott a 15 négy fős csapat a rendhagyó, az óraátállítás miatt 49 órás hackathonhoz.

A feladat tehát az volt, hogy péntek déli 1 órától vasárnap déli 1 óráig használható megoldást kínáljanak az IT cégek és szakemberek. A verseny ezt követően a munkák bemutatójával folytatódott. Minden csapatnak 7 perce volt arra, hogy egy pitchben vázolja a problémát és az arra kifejlesztett frappáns IT-megoldást. Rendkívül izgalmas volt látni, hogy két nap alatt micsoda kreativitást, bravúrt és megdöbbentő eredményeket tudott hozni a hatvan IT-szuperhős.

A zsűri többször is megnézte a csapatok munkáját a 49 óra alatt, és a bemutatókat követően mindent figyelembe véve számolták ki a pontokat.

Így idén a harmadik díjat a Blox csapat nyerte, akik egy tömbházak, lakóközösségek, lakástulajdonosi társulások által használható megoldást dolgoztak ki, amely hatékonyan tudná segíteni a közösségek tagjai közti kommunikációt, átláthatóvá és online követhetővé tenné a különféle közköltség tételeket, azaz segítené a jó szomszédi viszony kialakítását és fenntartását.

A tavalyi győztesnek nem sikerült a címvédés. Az Exploding Head csapata idén második lett. A hétvégén egy önkéntesek koordinációját segítő applikációt dolgoztak ki, amely mind a rendezvényt szervezők, mind pedig az önkénteskedni kívánók számára hasznos felület lehet. A prototípus ígéretesre sikerült.

A Digitális Kaláka második kiadását egy egyetemista diákokból álló csapat nyerte. Fejlesztésükkel az ökolábnyom csökkentésére kívántak megoldást találni. A TechSalad csapat a székelyudvarhelyi kerékpáros közlekedés népszerűsítését kötötte össze az ökológiai lábnyom csökkentésével.

Fejlesztésük lényege, hogy a városlakók használaton kívüli biciklikkel tudnának bekapcsolódni az akcióba, amelyeket az önkormányzat feljavítana, egységes arculatot adnának nekik, felszerelve mindeniket olyan elektronikával és érzékelőkkel, amelyek az applikáció által követhetővé tennék a kerékpárokat. A Kirikpeer fantázianevű projekt lényege, hogy telefonon keresztül láthatók lennének az elérhető kerékpárok, szintén a mobil szolgálna kulcsként a lezárt biciklikhez.

A megoldás költséghatékony, a prototípus bemutatása pedig bebizonyította, hogy a rendszer képes lenne kiváltani a klasszikus, nagyvárosokban rentábilis bikesharing megoldásokat. Emellett a jövőbe mutató prototípus számolja a felhasználó környezetre gyakorolt pozitív hatását a személyes okölábnyom révén, de biztonságos fényeket is kapcsol a biciklin, ha a kerékpároshoz jármű közelít.

Frissítés dátuma:
2019.10.30.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette