Helyi hivatalos közlöny

Az utóbbi napokban megjelent több sajtóanyag a székelyudvarhelyi szemétügy kapcsán, ezért pontosítani szeretnénk a jelenlegi helyzetet. Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala továbbra is kiemelt fontosságúnak tartja az RDE és a város közti zavaros, többféleképpen értelmezhető jogviszony mielőbbi tisztázását. Ezért kértük az Önkormányzattól egy külső jogi szakember bevonását. Ezen javaslatunkat nem fogadták el.

Mi továbbra is a bíróság szakértelmére, jogerős döntésére kívánjuk bízni, hogy megállapítsa, a két különböző, átfedéseket tartalmazó, a város és az RDE közt megkötött szerződés közül melyik az érvényes.

Egy helyi blogban megjelent írás szerint a városvezetés akadályozná egy magyar állami támogatásból finanszírozandó beruházás megvalósulását a Cekend-tetőn. A szeméttelep területén történő további építkezésekhez számos jogi lépésnek kell teljesülnie az RDE részéről, ellenkező esetben a törvényesség erősen megkérdőjelezhető a tervezett beruházások kapcsán is. Az első két cella megépítése ugyanis az érvényben lévő törvénykezés zavaros értelmezésével történhetett. A jelenlegi városvezetés megörökölte a tisztázatlan jogi viszonyt a város és a szolgáltató között, ezek rendezéséhez a jelenlegi menedzsmentben nem találtunk partnerre.  Ezen körülmények között nincs lehetőségünk építkezési engedélyek kiadására, sem a harmadik cella építésére, sem egyéb ingatlanokra. Ezt csak abban az esetben tehetjük meg, ha minden szempontból az érvényben lévő törvényeknek megfelelően tisztázódik az RDE és a város közti jogviszony.

Ebben a kérdésben fontos megjegyezni, hogy hamarosan indul a gyergyóremetei, Európai Uniós finanszírozásból épült szeméttározó, amely a legkorszerűbb európai normáknak megfelelő szelektív szemétgyűjtő és -válogató résszel is rendelkezik. A gyergyóremetei szeméttározó működésének indulásától Székelyudvarhely kivételével, a 66 Hargita megyei település – a támogatási szerződés feltételeinek értelmében – oda kell majd szállítsa a szemetét. Ilyen körülmények között kérdéses a Cekend-tetői harmadik cella megépítésének értelme, hiszen csak Székelyudvarhely szemete nem indokol ekkora beruházást. Ezzel összefüggésben, az RDE korábbi nyilatkozata szerint a megye összes településének szemete nem volt elég a rentábilis működéshez. Így indokolták, hogy más, akár távoli települések szemetét ide kellett hozzák. Marad tehát a kérdés: ha a megye településeinek szemetének befogadásával is még veszteséges volt az RDE működése, akkor csupán a székelyudvarhelyi szemét tárolásához miért szükséges egy újabb cella építése? Minden bizonnyal a szeméttározó más megyék településeinek kétes eredetű szemetének tárolásával, és az abból származó extraprofittal számol, ahogyan azt eddig is tette.

A 7-8 évre tervezett második cella mindössze két év alatt betelt, a távoli megyékből ideszállított óriási szemétmennyiség befogadása miatt. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy itt legyen az ország szeméttelepe, és ahogyan eddig már többször megtörtént, bármilyen meghibásodás esetén elárassza a várost a mérgező csurgalékvíz.

A jelenlegi városvezetés bátorít mindenféle beruházást, amely a város és a régió fejlődését szolgálja, de csakis a racionalitás és az érvényben lévő törvényes keretek között, de ezen fejlesztések összhangban kell legyenek a város elképzeléseivel és a közösség érdekeivel.

Frissítés dátuma:
2019.02.28.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette