Helyi hivatalos közlöny

Ma délben a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal udvarán tartott közös sajtótájékoztatót Gálfi Árpád polgármester és Lukács Antal, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház menedzserigazgatója, illetve Dr. Lőrinczi Csaba, az intézmény orvosigazgatója. A székelyudvarhelyi vállalkozók részéről András Lehel, a Melinda cégcsoport képviselője számolt be azoknak az adományoknak a helyzetéről, amelyeket a helyi vállalkozók ismét a Szent Pió Egyesületen keresztül fognak eljuttatni a kórháznak.

A sajtótájékoztatón Gálfi Árpád polgármester ismertette azokat a járványügyi intézkedéseket, amelyeket az elmúlt időszakban vezetett be a helyi operatív törzs. Kitért arra, hogy pontos szabályok vonatkoznak a hétvégi halottak napi világításra is, amelyek betartására tisztelettel ismételten felkért minden székelyudvarhelyi és udvarhelyszéki lakost, illetve városunkba látogatót. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban elindult a folyamatos kommunikáció a városháza és a kórház között, amelynek egyik eredménye, hogy napi szinten tájékoztatjuk a várost a kórházban lévő helyzetről. Emellett a város konkrét igénylistát kért a kórház részéről, mert azokon a területeken kell segítsünk, amelyeken valóban szükség van a segítségre. Még szorosabbra fogjuk az együttműködést a Megyei Közegészségügyi Hivatallal, a Megyei Operatív Törzzsel és a Főispánsággal.

A tegnapi kormányülésen ugyanakkor szóba került Székelyudvarhely, hiszen városunkban továbbra is rendkívül magas a fertőzöttségi mutató, amely több napja tartósan 8 fölött van (ma 8,21 – szerk. megj.). A megyei, illetve az országos hatóságok döntésétől függ, hogy emiatt esetleg milyen újabb intézkedéseket vezetnek be városunkban.

Lukács Antal, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház menedzserigazgatója ismertette a kórház járványügyi helyzetét. Mivel a tünetes, de még nem igazoltan fertőzött személyek az eredményvárás idejére külön helyiségekbe kell kerüljenek, ezért jelentősen lecsökkent az intézményben az elérhető ágyak száma. Az elmúlt időszakban több olyan lehetőséget megvizsgáltak, amely ezen a téren képes bővíteni az intézmény kapacitását. Ezek közül az egyik a konténerek beszerzése (körülbelül ötven férőhelyet jelent), a másik a székelykeresztúri központ elindítása, ahol mintegy 50 ágyat tudnak elhelyezni. Továbbá felszabadult a kórház területén egy épület, így oda is tudnak ágyakat helyezni, amennyiben a helyzet indokolja.

A közeljövőben összeállítják azt az igénylistát, amely azokat a gépeket, eszközöket fogja tartalmazni, amelyekre még szüksége van az intézménynek. Mindenképpen szükség van még egy automata extraktorra, amely a tesztek feldolgozását gyorsítaná.

Üzembe helyeztek egy újabb PCR-gépet is, amely a korábbi 48 minta elemzését végző gép mellett további 96 minta feldolgozását teszi lehetővé. Újabb labororvos csatlakozik a kórházi csapathoz, így több váltásban tudják értékelni a levett mintákat.

A székelyudvarhelyi vállalkozók ugyanúgy, mint tavasszal, most is felsorakoztak a városvezetés és a kórház mellé – indította felszólalását András Lehel. A tavasszal összegyűjtött 1,1 millió lejes támogatási keretből megmaradt közel 600.000 lej. Ebből már megvásároltak egy, a plazmaferézishez (a fertőzésen átesett személyek véréből képes antitestekben gazdag vérsavót kinyerni) szükséges egyik berendezést, illetve elindították a másik megvásárlását is, amelynek érkezése két hét múlva várható. Mivel használatára jelenleg csak a csíkszeredai vérközpontban van lehetőség, így az adomány a megyeszékhelyre kerül.

Szintén a vállalkozók támogatják a Városi Kórház területén kialakítandó konténerkomplexumot, amely alkalmas lenne arra, hogy itt várakozzanak tesztjeik ereményeire a covid-gyanús személyek, így a kórházban további ágykapacitás szabadulhatna fel. A konténerek beszerzése is elindult.

Újságírói kérdésre Dr. Lőrinczi Csaba orvosigazgató elmondta, hogy a ma reggeli adatok szerint a kórház alkalmazottai közül 92 személy nem tud részt venni a munkában.

Közülük vannak, akik megfertőződtek és vannak, akik kontaktszemélyek. A doktor úr kiemelte, hogy sokat segít a kórházi munkán, hogy tegnaptól használhatják a gyorsteszteket a kórházba érkező pácienseknél, így könnyebbé és egyszerűbbé vált a pozitív személyek elkülönítése a PCR-eredmény megérkezéséig.

Az aktuális eljárásrendről a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos aktuális eljárásrendről ITT érhető el a Városi Kórház tájékoztatója.

A mai sajtóeseményen mindhárom fél biztosította a székelyudvarhelyi és az udvarhelyszéki lakókat arról, hogy lehetőségeik szerint mindent megtesznek a vírus terjedésének lassításáért. Ehhez rendkívül fontos továbbra is a székelyudvarhelyi és az udvarhelyszéki lakók fegyelmezettsége, az érvényben lévő járványügyi szabályok betartása.

Frissítés dátuma:
2020.10.29.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette