Helyi hivatalos közlöny

Minden év végén az önkormányzati testület asztalára kerül a város következő évre tervezett adóhatározata. Idén is már október elejétől elérhető a városháza honlapján is a 2022-re tervezett adóhatározat. Ebben a város az országosan, törvény által kötelező inflációs értékkel – 2,6 százalékkal – történő növelésen kívül nem javasol változást az adók esetében.

Proiect de Hotarare impozite 2022

ANEXA HCL pt.2022 - proiect

Elkészült ugyanakkor Székelyudvarhely költségvetésének első kilenc hónapját összesítő zárszámadása. A jelentésből látszik, hogy a város működési költségei láthatóan kisebb összeget jelentenek a kiadási oldalon, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Míg 2020-ban ez az összeg 46 millió lej volt, idén ez 43,5 millió lej. A város tehát karcsúbbra vette ezeket a kiadásokat.

A működési költségek egyébként szerteágazók, hiszen a hivatali apparátus működtetése mellett tartalmazzák az iskolák és napköziotthonok fenntartási költségeit, a bölcsőde, az oltóközpont, az iskolaorvosi és asszisztensi hálózat, a hajléktalanszálló működtetését és fenntartását. Szintén ide tartozik a kulturális alintézmények – Művelődési Ház, könyvtár, múzeum, színház, a táncműhely – fenntartási és működési költségeinek finanszírozása, a Városi Sportklub, a Szinfotour működtetése, a Helyi Rendőrség, a személyi nyilvántartó iroda működtetése, a hulladékgazdálkodási költségek, az ifjúsági és szociális lakások karbantartási költségei, a szociális gondozók bérei, illetve a szociális szolgáltatások és -segélyek kifizetése, a városi távhőszolgáltatás ártámogatása, az utak karbantartása, zöldövezetek karbantartása, a város helyi pályázati rendszerének működtetése.

Ezzel párhuzamosan a beruházási összegek: a tavalyi 3,4 millió lejhez képest idén eddig 7 milliót tesznek ki. Az európai uniós projektek esetében az előre megszabott ütemterv szerint haladnak a munkálatok. Így hamarosan befejeződik az egykori szombatfalvi népház épületénél az építkezés, de hasonlóan jól halad a Bethlen Gábor Általános Iskola bővítési munkálata. Az Mihai Eminescu utcai és az Építők utcai tömbházszigetelés, az Orbán Balázs iskola tornatermének munkálatai és a Városi Műjégpálya beruházásának befejezése szerepel jelentős beruházási kiadásként ebben a tételben.

Az idei költségvetéshez az eddig befizetett adókból 15,8 millió lej járult hozzá, amely a tavalyi év hasonló időszakához képest 4,4 millió lejes többletet jelent. Ezt kizárólag beruházásokra fordította a város az elmúlt időszakban, és a következő időszakban is a pályázati projektek önrészeinek finanszírozása ebből fog történni.

Frissítés dátuma:
2021.11.11.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette