Helyi hivatalos közlöny

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy engedély nélkül tilos közterületen álló fát kivágni vagy radikálisan visszametszeni.

Ha közterületen, tömbház melletti zöldövezetben lévő fa kivágását, vagy a korona radikális visszametszését szeretné (abban az esetben is, ha korábban ön ültette a fát), fakivágási/metszési engedélyt kell kérnie a Polgármesteri Hivataltól. Az engedélyezés feltétele, hogy az érintett tömbházlakók egyetértsenek a kivágással/visszametszéssel, a kérelem indokolásában felsoroltak helytállóak legyenek, és valóban közérdek legyen a fa eltávolítása (beteg, sérült, veszélyes fa, a tömbházhoz túl közel ültetett, stb.) vagy visszametszése.

A kérés elbírálása polgármesteri rendelettel kinevezett bizottság által lefolytatott helyszíni szemle alapján történik, amelyen a kérelmező is részt vehet előzetes egyeztetés alapján. A 88/2014-es törvény értelmében egészséges fák kivágásához a Környezetvédelmi Hatóság jóváhagyása is szükséges.

Amennyiben a fa kivágását a Polgármesteri Hivatal és a Környezetvédelmi Hatóság engedélyezi, pótlási kötelezettséget ír elő, amelyet a kivágott fák száma és mérete alapján határoz meg. A pótlás költségei a kérelmezőket terhelik. Ha a fa veszélyt jelenthet a kivágási munkálatokat a hivatal elvégezteti.

Az engedély nélküli fakivágás a Helyi Tanács 74/2005-ös határozata értelmében 200-1000 lejes pénzbírsággal büntethető.

Frissítés dátuma:
2019.02.26.

Következő:
Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette