Helyi hivatalos közlöny

Albert Sándor városmenedzser köszöntötte az érdeklődőket a városháza Szent István termébe szervezett nyilvános lakossági fórumon. Elmondta: több éves folyamat eredménye a fürdőterület övezeti rendezési terve (PUZ BĂILE SZEJKE), valamint a szejkei borvizek és mofettagáz hasznosítására vonatkozó gyógyászati központ és fürdőkomplexum előtanulmánya, valamint a meglévő mofettaépület felújítási terve.

Európai gondolkodásmódot tükröz az a munkafolyamat, amely a Szejkefürdő övezeti rendezési tervét megelőzi – így kezdte bemutatóját a tegnapi nyilvános lakossági fórumon Csíki Barna építész. Véleménye szerint ugyanis minden munkálat előtt fontos tudni azt, hogy mit bír meg a helyszín, a zóna, illetve azt is, hogy hogyan ágyazódik be turisztikailag a helyszín, hogy pénzügyileg és gazdaságilag milyen feltételeket igényel, milyen változásokat hoz.

A tervezés során kiemelt szempont volt a hely maximális potenciálját kihasználni mind a komplexum, mind pedig a környező fejlesztések tervezése során. Borvizek terén kiemelt értéket jelent a Szejkén a sós, a kénes és az egyes kúton folyó gyógyvíz. A hely értékét jelentősen növeli a mofettagáz jelenléte is.

A koncepció kidolgozásánál kiemelt szempont volt egy olyan tér, kempingező rész kialakítása is, amely elsősorban a városlakók szolgálatban állna: lehetőséget adna különböző szabadidős tevékenységeknek, kempingezésnek, sütögetésnek, mindezt civilizált körülmények között.

A terv a közlekedést is átszervezi: szervízutat javasol a szolgáltatások működtetéséhez, sétaútvonalakat a turisták közlekedésének könnyítésére, parkolót a legkisebb környezetrombolással. Pontszerű nagy terhelés estén úgynevezett pufferzónaként működne a borvízmúzeum szomszédságában lévő terület. A bicikliutat a terv meghosszabbítaná egészen a forrásig. A kerékpárút, valamint a parkoló pályázati elbírálás alatt van.

A tegnap bemutatott terv a mofettát is kezeli. Itt lámpás közlekedési csomópontot javasolnak a szakemberek, amely egyúttal lassítaná is az itt áthaladó forgalmat. Egyfajta városkapuként is működhetne a javaslatban lévő épületegyüttes: a mofetta mellett lenne egy ajándékbolt, szauna, kültéri gyógyvizes dézsák, terasz. A terv integráltan kezeli az épületrészeket a környezettel.

Korábban a strandot a patak és az Attila forrás látta el vízzel. Ez nem felel meg a jelenlegi követelményeknek. Mivel a Szejkefürdő egy szűk völgyben fekszik, korlátozottak a lehetőségek. Több, építészetileg is megfelelő példa bemutatását követően hallhatták az érdeklődők a gyógyfürdőre vonatkozó javaslatot, amelynek gazdasági, turisztikai és megtérülési számításait is bemutatták. A strand helyére szálláshellyel is rendelkező gyógyfürdőt javasolnak. Külön a fürdő nem lenne ugyanis fenntartható. A tervezés során a praktikum, a kevés közlekedő, a kompakt struktúra a javasolt megoldás. A szálloda bejárata a főút melletti részen lenne, a földszinten vendéglő kapna még helyet. Innen fedett híd vezetne a másik épületszárnyba, ahol további szobák kapnának helyet. Ez alatt lenne a fürdő a beltéri medencékkel. Ezek méreteit a szejkei vízmennyiséghez alakították, amely nem elegendő nagyméretű medencék táplálásához. Ennek a komplexumnak a gyógyulás, a pihenés kell a fő célja legyen. A Szejke nem alkalmas egy megafürdő építéséhez – jegyezte meg a tervező –, itt egy 100–150 fő befogadására alkalmas fürdő a megvalósítható, alkalmanként legtöbb 300 fővel kell számolni. A beruházás becsült értéke 5 millió euró.

Az elmúlt években elvégzett fúrások, a gyógyvizek bevizsgálása megtörtént. Olyan sósvizű forrás is van a Szejkén, amelynek ásványianyag tartalma a Vörös-tengeréhez hasonló, ezekre az értékekre mindenképpen építeni kell, és épít is rájuk a bemutatott javaslat.

A megvalósíthatósági tanulmány már szinte kész van, még az útügy jóváhagyására van szükség.

A fórumon jelen volt Gyila Sándor is, a Kovásznai Szívkórház nyugalmazott orvosa, fizikus, mofettaszakértő. A bemutatókat követően a közönségnek lehetősége volt kérdezni, javaslatot tenni.

 

Frissítés dátuma:
2022.06.03.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette