Helyi hivatalos közlöny

A kiegészítésekkel együtt, összesen 26 napirendi ponttal hívta össze Székelyudvarhely polgármestere a májusi rendes havi tanácsülést. Rögtön a mai tanácskozás elején Gálfi Árpád napirend előtti felszólalásában kiemelt néhány fontosabb napirendi pontot. Ilyenek az Urbana Rt. jogi helyzetének rendezése, a diákösztöndíjak növelésének elfogadása, a megüresedett szociális lakásokra vonatkozó határozattervezetek, valamint az állami tulajdonban lévő területek helyzetének rendezése.

Miután a képviselőtestület elfogadta a múlt havi tanácskozás jegyzőkönyvét, második napirendi pontként következett a város 2021-es évre vonatkozó költségvetésének kiigazítása. A megyei tanácstól 1.300.000 lejt kapott a város: 1.250.000 lejt az Orbán Balázs iskola tornatermére, míg 50.000 lejt a városi piac felújítására.

3 millió lejt kapott továbbá a Székelyudvarhelyi Városi Kórház:  2,8 milliót eszközvásárlásra, míg 200 ezer lejt épületjavításra fordíthat az intézmény. Elfogadta továbbá a testület a 2020-as év zárszámadását, illetve a 2021-es első negyedévi zárszámadást is.

Következett két, az Urbana Rt.-hez kapcsolódó napirendi pont. Elsőként a város tulajdonában lévő részvénytársaság idei költségvetésére vonatkozó tervezetet tárgyalták: a részvénytársaság 106 ezer lejes profittal számol. A mai döntés szerint módosul továbba az Urbana alapító aktája is.

Megszavazta továbbá a testület az állami közoktatási rendszerben tanuló diákok idei tanévre vonatkozó ösztöndíjaira vonatkozó összegeket: 100 lej a szociális, szintén 100 lej a tanulmányi, 120 lej az érdem és 150 lej a teljesítmény-ösztöndíj. A kritériumokat az oktatási intézmények állítják össze.

Szintén jóváhagyták a Hargita megyei szociális intézményeknél elhelyezett kiskorú és felnőtt személyek költségeit érintő részköltségek vállalásáról szóló határozattervezeteket. A gyermekek esetében ez 200 lejes havi támogatást jelent 80 fő esetében, míg a felnőtteknél 250 lejt, nyolc személy esetében.

A Kiss Gergely utcában és a Cekend bejáratban lévő megüresedett szociális lakásokat is kiutalták a mai tanácsülésen.  Jóváhagyták továbbá a Romániai Energia Városok Egyesületének fizetendő tagsági díjat, valamint a Harghita Business Center Fejlesztési Társulás számára fizetendő tagsági díjat.

Döntött a testület a zetelaki erdőgondnokság létrehozásában való részvételről, illetve elfogadták a Szarkakő környéki két vágtér út mellett történő értékesítését. A Bükkfa utca végében összesen 175 köbméter faanyagot lehet megvásárolni, 126 lejes köbméterenkénti áron.

Két állami tulajdonban lévő terület esetében is elfogadták a magánszemélyek tulajdonává való minősítést. Mindkét esetben lakóház található a szóban forgó területeken. Szintén jóváhagyta a testület a Cekend-tetői trágyatelep működési szabályzatát. Jövő hónaptól lehet használni a létesítményt. Fontos, hogy a környező községek gazdái számára is elérhető a telep. Háromféle lehetőséggel fog működni a trágyatelep: a város ingyenesen elszállítja a trágyát szerződés alapján, ebben az esetben a trágya a városé lesz. Lehetőség lesz arra, hogy a gazda szállítsa ki a trágyát, érlelés után pedig elviheti azt mezőgazdasági felhasználásra. Ebben az esetben tárolási díjat kell fizetni. Az év második felétől lehetőség lesz arra, hogy város szállítsa el a trágyát, annak elszórását is vállalva. A szolgáltatás igénybevételéhez a városháza mezőgazdasági osztályán kell jelentkezni.

Utca létrehozása érdekében köztulajdonná minősítettek 306 négyzetméternyi területet a Csereháton, illetve egy 100 négyzetméteres területet a Templom utca tetején található Borvíz oldalban.

Ingyenes használatba kapott egy részt, két évre, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság a Villanytelep utcai fogászat épületében. A Haáz Rezső Múzeum 15 évre ügykezelésbe kapta a mai ülésen hozott döntés értelmében a Haberstumpf villa épületét. 5000 lejes felső küszöbbel jóváhagyott a testület egy ügyvédfogadást is egy peres ügy rendezése érdekében.

A jövő havi tanácsülésre javaslatokat kell hozzon a testület a Székelyudvarhelyi Városi Kórház vezetőtanácsába való képviselő kinevezésére vonatkozóan.

Frissítés dátuma:
2021.05.27.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette