Helyi hivatalos közlöny

Bár enyhülni látszik városunkban a járványügyi helyzet, nem tudni pontosan, hogy lesz-e, és ha igen, mikor újabb nagyobb hullám. Ma délelőtt a Székelyudvarhelyi Városi Kórház konferenciatermében tartott közös sajtótájékoztatót  a koronavírus-járvány kezelésére tett újabb lépésekről a polgármesteri hivatal képviseletében Gálfi Árpád polgármester, Lukács Antal, a kórház menedzserigazgatója, Csáki Rozália a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) vezetője, valamint a helyi vállalkozói támogatói kört képviselve András Lehel.

Elsőként Gálfi Árpád ismertette röviden azokat a lépéseket, amelyeket a vállalkozókkal, az alapítvánnyal, illetve a kórházzal közösen tett az elmúlt időszakban a város annak érdekében, hogy a jelenlegi helyzetben könnyíteni és segíteni lehessen a kórház helyzetén.

Folyamatban van a mobil konténer-kórház kialakítása – folytatta a polgármester –, amelyet a fertőzés-gyanús személyek várakozásakor használna az egészségügyi intézmény. Így az egyszemélyes, egyágyas kórtermekben helyeznék el azokat, akik tesztjük eredményére várnak, így a kórház többágyas „hagyományos” kórtermeinek jó része felszabadulna, azokat a betegellátásban tudnák használni. Ezzel tehát megnőne a kórház kapacitása.

Tavasszal a székelyudvarhelyi vállalkozók gyűjtéséből jelentős összeg megmaradt – kezdte beszédét András Lehel.

Megvizsgálva pontosan a helyzetet, a vállalkozói kör a konténerek bérlése mellett döntött a megvásárlás helyett, hiszen ez minden bizonnyal egy ideiglenes megoldás lesz. Egy évre terveznek egyelőre. A projekt teljes költsége 50.000 euró.

A tizenöt konténer közül egyben lesz a vizesblokk női és férfi mosdóval, 5 konténert folyósóként fognak használni a kórtermek között, a fennmaradó kilencben pedig összesen 15 egyszemélyes, várakozásra alkalmas kórtermet alakítanak ki, három fülkét a személyzet fog használni orvosi szobaként és öltözőként. A létesítményt, amely 7,5 méter széles és 30 méter hosszúságú lesz, a fül-orr-gégészet mögötti parkolóban, a fertőző osztály szomszédságában alakítják ki.

A nyertes beszállító egy szentegyházai vállalkozó lett, aki az árelőny mellett a legrövidebb leszállítási határidőt, illetve előnyös kifizetési feltételeket biztosít. Az első, teljesen új konténerek ma meg is érkeztek a helyszínre.

Az SZKA vezetője is a számokkal kezdte: a tavaszi gyűjtésből megmaradt 37.000 lej, amely mellé a kolozsvári Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) sürgősségi alapjánál nyertek még 50.000 lejt. Ebből az összegből a közösségi alapítvány a konténerek első három havi bérét és azok összeszerelését fogja állni.

A létesítmény üzembe helyezése építési engedély köteles, amelynek folyamata már el van indítva – tette hozzá a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a mentőszolgálat is igényelt egy kisebb konténert, amelyet öltözőként használnának.

Lukács Antal, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház menedzsere ismertette azokat a lépéseket, amelyeket a legutóbbi tájékoztatás óta tettek az intézményben a járvány kezelése érdekében.

A tesztelési kapacitás megnövekedett, így két csapat két váltásban, amennyiben erre szükség lesz, akár napi 384 tesztet is ki tud értékelni. Ugyanakkor lezárult az egészségügyi intézmény akkreditációja is. A kórház 3-as besorolást kapott az 1-től 6-ig terjedő skálán (egyes, legmagasabb minősítésű kórház nincs az országban). Ezt a minősítés a magas színvonalú ellátásért ítélte meg az illetékes hatóság.

Szintén az elmúlt időszakban az intenzív terápiás osztály sikeresen alkalmazta a plazmaátültetést, amely beavatkozás után a betegek gyógyultan távoztak az osztályról. Korábban beszámoltunk arról, hogy a csíkszeredai vérközpont használja a székelyudvarhelyi vállalkozók által megvásárolt speciális, a plazmaferézishez szükséges gépeket. Jelenleg a kórház egyik labororvosa és a transzfúziós részleg egyik asszisztense képzésen vesz részt a csíkszeredai vérközpontnál, hogy Székelyudvarhelyen is mihamarabb elindulhasson a központ alegysége.

Újságírói kérdésre, hogy milyen a városi kórházban a gyógyulási arány, az intézmény orvosigazgatója, Dr. Lőrinczi Csaba elmondta: erre vonatkozó kimutatás nincs, hiszen a betegek nem teljesen meggyógyulva mennek haza, hanem stabil állapotban. Számokban az intenzív terápiás osztály mérlegét ismertette: itt az elhalálozási arány 56%.

Zárásként Gálfi Árpád megköszönte az egészségügyi dolgozók, a vállalkozók, valamint a székelyudvarhelyi és udvarhelyszéki lakók elmúlt hetekben tanúsított felelős hozzáállását, amely elengedhetetlen volt ahhoz, hogy városunkban 3-as érték alá csökkenjen a fertőzöttség. Tartsuk be továbbra is a szabályokat – zárta a sajtótájékoztatót a polgármester.

 

 

Frissítés dátuma:
2020.11.20.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette