+40 266 310 423

(Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság)

Székelyudvarhely a vírus ellen!

30175 igazolt fertőzött

22284 gyógyult

1817 elhunyt

0 karanténban

0 otthoni elkülönítésben

796484 mintavétel

357 igazolt eset Hargita megyében

30175 fertőzött / 22284 gyógyult / 1817 elhunyt / 0 karanténban / 0 elkülönítésben / 796484 mintavétel

Országos statisztika • Adatfrissítés: 2020.07.08. 13:05

Néhány hete kezdődött el az a forgalomszámláló és -elemző folyamat, amelynek célja az volt, hogy hatékonyabbá tegyük a terelőút négy csomópontjának forgalmát.

Egy marosvásárhelyi közlekedésszervezéssel foglalkozó szakcég ezzel párhuzamosan mindenik jelzőlámpára kamerát szerelt, amelyek által mintegy okosítottuk az eddigi rendszereket. Ez azt jelenti, hogy ezek a kamerák minden, az útkereszteződésbe bejövő sávot egyenként figyelnek, és egy speciális digitális érzékelőnek köszönhetően felméri, hogy melyik sávokon várakoznak gépjárművek az áthaladáshoz. A lámpák így a kamerák által érzékelt sávoknak adnak zöld jelzést.

 

Nagy előnye a rendszernek, hogy a várakozó autók számát is figyelembe tudja venni a rendszer, így hosszú zöld jelzést hagy annak a sávnak, ahol sok autó gyűlt fel. Ennek zavartalan működéséhez azonban elengedhetetlen, hogy a gépkocsik között ne legyen több tíz méteres távolság, hiszen a szenzor 3 és 8 másodperc közti időintervallumot vár, és ha ez idő alatt nem érzékel autót, akkor automatikusan pirosra váltja a lámpát.

Koncz Szabolcs közlekedésszervező szakember a rendszer mai indításán elmondta, hogy a működés elengedhetetlen feltétele, hogy a gépjárművezetők reakcióideje sokkal jobb legyen, hiszen egy-egy lassú sofőr leállítja a teljes sor haladását. Kiemelte, hogy a rendszer révén azok az utcák, ahol nem áll autó nem kapnak üres zöld jelzést, így azt az időt hasznosan tudja kihasználni az a sáv, ahol sok autó van.

A Nicolae Bălcescu utca három jelzőlámpájának okosítása révén a kereszteződésekben lehetőség van forgalomszámlálásra is.

Ezen a képen a rendszer működése látható: a zöld téglalap jelzi, hogy a kamera autót érzékel, a fekete pedig azt mutatja a rendszernek, hogy ott nincs várakozó gépjármű. 

Hasonló okosjelzőlámpák működnek Bukarestben, Kolozsváron és Medgyesen is. Ez utóbbi városban már tíz éve hatékonyan kezeli a rendszer többek között a város közismert “S” alakú kereszteződését is.

 

 

Frissítés dátuma:
2019.11.06

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette