Helyi hivatalos közlöny

Jövő szerdán, október 6-án Kárpát-medence-szerte megemlékezéseket tartanak az aradi vértanúk kivégzésének 172. évfordulója alkalmából. Székelyudvarhely városa is méltó, évről évre megújuló eseményt szervezett a gyásznap tiszteletére. Idén is rendhagyó eseménnyel készül a város, amelynek szervezésében már, a város kulturális stratégiájában is szereplő, új feladatokat kapott Művelődési Ház munkája is megmutatkozik.

Pálfi Kinga, Székelyudvarhely alpolgármestere az október 6-i megemlékezés kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: itt van az első alkalom, amit ebben az új felállásban szervezünk, így megerősítettük a partnerséget a városháza és a Művelődési Ház között, de a szervezés folyamatában a többi kulturális intézmény is mindig szerepet kap.

Az 1848–49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján 1849. október 6-án tizenhárom honvéd főtisztet végeztek ki Aradon. Mártírhaláluk napján végezték ki  Magyarország első miniszterelnökét, Batthyány Lajost is. Az idei megemlékezés hangsúlyosan a tizenhárom vértanú és a kivégzett miniszterelnök személye köré szerveződik. Aradot joggal a magyar Golgotaként is szokták emlegetni. Ezt a gondolatot viszi tovább az idei székelyudvarhelyi megemlékezés – összegezte a koncepciót Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház igazgatója.

Az emléknapon a Művelődési Ház előtti térről indulva ugyanis tizennégy stációból álló keresztút-szerű körmeneten vehetnek részt a székelyudvarhelyiek, amely a kivégzésük sorrendjében állít emléket a vértanúknak. Mindenik stációnál egy-egy performanszot láthat majd a közönség, performanszokat, amelyek a kiállított portrékon szereplő magyar honvédtisztekhez kapcsolódnak. Az 1849. október 6-át, a mártírok életének utolsó pillanatait idéző verseket, énekeket, párbeszédeket, hangszeres előadásokat hallhat a közönség.

Az esemény 2021. október 6-án, 18 órától kezdődik, a Művelődési Ház előtti téren.

Frissítés dátuma:
2021.09.29.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette