+40 266 310 423

(Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság)

Székelyudvarhely a vírus ellen!

66631 igazolt fertőzött

31547 gyógyult

2860 elhunyt

0 karanténban

0 otthoni elkülönítésben

1450269 mintavétel

618 igazolt eset Hargita megyében

66631 fertőzött / 31547 gyógyult / 2860 elhunyt / 0 karanténban / 0 elkülönítésben / 1450269 mintavétel

Országos statisztika • Adatfrissítés: 2020.08.13. 13:15

În urma şedinţei extraordinare a Consiliului Local, precum şi a întâlnirilor organizate cu medicii de familie şi reprezentanţii spitalului intră în vigoare noi măsuri menite să împiedice răspândirea infecţiilor şi pentru protecţia locuitorilor oraşului. Scopul declarat al acestor noi măsuri se constituie într-un apel pentru rămânerea la domiciliu – cea mai bună măsură pentru
protecţia tuturor.

Începând cu ziua de marţi (17.03.2020) vor fi introduse următoarele măsuri:
– Se vor închide toate locurile de joacă de pe teritoriul oraşului.
• Motivul principal rezidă în faptul că virusul poate supravieţui până la 3 zile pe suprafeţele de metal şi plastic al elementelor de joacă, copiii transmiţându-l apoi părinţilor şi bunicilor.
• Se vor amplasa tăbliţe informative la fiecare intrare. În cazul în care locul de joacă nu are gard, acesta va fi împrejmuit cu benzi avertizoare. Locurile de joacă vor fi dezinfectatede către o firmă de specialitate.
• Prin ceastă cale rugăm părinţii şi bunicii să nu permită accesul copiilor la locurile de joacă. Acum este timpul ca toată lumea să rămână acasă!

– Mobilierul urban şi băncile de pe teritoriul oraşului vor fi dezinfectate de către o firmă de
specialitate.

– Firma de salubritate va demara operaţiunea de dezinfectare a străzilor. În ziua de marţi (17.03.2020), orele 18.00 va fi realizată prima intervenţie.

– Circulaţia mijloacelor de transport în comun (a autobuzelor) rămâne suspendată în continuare. Această măsură este adusă la cunoştinţa locuitorilor prin amplasarea de afişe în fiecare staţie
de autobuz.
• Cu această ocazie adresăm locuitorilor rugămintea de a evita utilizarea oricărui alt mijloc de transport (taxiuri, maşinile prietenilor). Toată lumea este rugată să rămână acasă!

– Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc îşi desfăşoară activitatea prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare – online.
• Activitatea caseriei va fi intreruptă în viitorul apropiat.
• Biroul de evidenţă a populaţiei va efectua doar operaţiunile de strictă urgenţă:
înscrierea noului născut sau declararea deceselor. Căsătoriile civile vor fi oficiate doar în cazuri justificate, şi cu limitarea strictă a numărului de participanţi (maximum 10 persoane).
– Biroul de evidenţă a populaţiei îşi va întrerupe activitatea.
În conformitate cu decretul semnat de Preşedintele României în cursul zilei de luni, se menține valabilitatea tuturor documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență, până la încetarea acesteia. Prin urmare nu este necesară preschimbarea în aceaastă perioadă a paşapoartelor şi a cărţilor/buletinelor de identitate, valabilitatea acestora fiind prelungită în mod automat în conformitate cu decretul emis în cursul zilei de luni.

Fiecare cetăţean al oraşului trebuie să participe efectiv la activitarea de informare şi
prevenire:
– Subliniem în mod repetat faptul că este foarte important ca toată lumea să rămână la domiciliu, aceasta fiind este cea mai cea mai eficientă metodă pentru protecţie şi pentru evitarea răspândirii virusului.
– Trebuie să avem grijă de persoanele vârstnice, deorece aceştia constituie categoria cea mai periclitată; in acest sens putem să:
• mergem în locul lor la cumpărături;
• preluăm reţetele compensate de la medicii de familie pentru bolnavii cronici;
• îi informăm în mod permanent despre pericolele la care ar putea fi expuşi;
• le explicăm faptul că rămânerea acasă înseamnă şansa lor de a supravieţui.
– S-au prezentat voluntari care vor acorda ajutor persoanelor vârstnice. Primăria muncipiului va organiza stabilirea legăturilor între persoanele vîrstnice şi voluntari.
Să ne spălăm în mod frecvent şi minuţios pe mâini cu apă caldă şi săpun!
Să semnalăm către Direcţia de sănătate Pubică dacă avem cunoştinţă de faptul că cineva: rudă, vecin, cunsocut a intrat în ţară în ultimele 14 zile. Telefon: 0266-310423. Măsura este valabilă şi în nume propriu.
• Nu trebuie luate cu asalt magazinele de alimente. Se recomandă asigurarea necesarului pentru câteva zile, însă nu este necesară realizarea de stocuri pentru luni întregi.
• Se recomandă amânarea oricărei alte cumpărături. Acum este extrem de important ca în interesul nostru şi al familiei noastre să rămânem acasă. Dacă totuşi este neapărat necesar să ieşim la cumpărături, să menţinem o distanţă de MINIMUM 1 METRU ÎNTRE
PERSOANE!
• Se va evita frecventarea restaurantelor, barurilor şi a cârciumilor. Dacă, în pofida tuturor recomandărilor decidem să mergem, se recomandă păstrarea unei distanţe corespunzătoare faţă de ceilaţi oaspeţi.
• Cu ocazia cumpărăturilor se va utiliza cardul bancar! Se recomandă evitarea banilor cash, deoarece aceştia sunt purtători de virus. De asemenea claviatura bancomatelor este atinsă de sute de oameni în fiecare zi, de aceea este importantă spălarea mâinilor
după utilizare.
• În vederea dezinfectării bancomatelor am luat legătura cu fiecare instituţie bancară din oraş.
• Vă rugăm să informaţi rudele şi persoanele cunoscute care trăiesc în localităţile limitrofe (comune, sate) că este instaurată starea de urgenţă şi să le transmiteţi aceste informaţii.

Toţi trebuie să fim parteneri în adoptarea măsurilor de prevenire, deoarece SCAUNUL ODORHEIULUI DISPUNE DOAR DE UN SINGUR SPITAL MARE! Dacă locuitorii din regiune nu se vor implica, atunci se va ajunge supraîncărcarea singurului spital funcţional din regiune.

Spitalul municipal este pregătit pentru gestionarea situaţiei extraordinare.
Au fost reorganizate secţiile spitalului, astfel încât secţia de boli infecţioase să fie pregătită pentru situaţia critică ce va urma.
Vă rugăm să consultaţi medicul de familie doar în problemele grave, care nu suferă amânare. În orice situaţie se va realiza o programare telefonică. Prezentarea la dispensar se va face cu respectarea strictă a programării, altfel pacienţii riscă să nu fie primiţi de către medic.
Vă rugăm să evitaţi accesul la spital sau la policlinică, pentru a preveni infectarea din exterior a acestora. Starea de sănătatea a medicilor şi a lucrătorilor din sistemul sanitar este decisivă în lunile care urmează!
Este necesar ca Municipiul Odorheiu Secuiesc să dovedească consecvenţă, intransigenţă şi luciditate în măsurile luate pentru prevenirea răspândirii epidemiei. La ora actuală în judeţul Harghita nu există nici un caz confirmat de înbolnăvire. Fiecare măsură luată este menită şi menţină această stare.

Data actualizării:
2020.03.17

Megjelenítés
112 Urgență

Odorheiu Secuiesc

Contactele de urgență

Site-ul a fost proiectat și dezvoltat de minic