Monitorul Oficial Local

Descoperiri arheologice de mai bine de 3000 de ani atestă faptul că zona era locuită deja pe atuncea. Deoarece era pe ruta de comerț dintre Asia și Europa, așezarea avea o evoluție din ce în ce mai mare.

Prima documentare scrisă apare în 1391, cu numele de Zabotka sau Zabadka. 

Aparținea familiei maghiare Hunyadi în timpul invaziei turce, apoi în timpul regelui maghiar Matyás se construiește o fortăreață. În 1542 este ocupat iar de turci, și este eliberată doar în 1686. După alungarea turcilor oraéul este repopulat de către Habsburgi, cu slavi catolici, și slavi ortodoxi. Ei sunt de fapt predecesorii croaților, bunievaților și sârbilor de azi.

În 1743 Maria Terezia îi dă titlul de Oraș Piață, iar în 1779 îi adjudecă rangul de Oraș Regal Liber. Acest rang îi să posibilitatea ca să se dezvolte în ritm foarte mare. Orașul se dezvoltă, și mulți se mută aici din părțile Ungariei istorice.

Dezvoltarea dinamică se poate observa și din căile ferate construită de maghiari, care apar în 1869, apoi cu ocazia Mileniumului Maghiar se deschide prima centrală electrică, și în anul următor are deja și tramvai. În anii aceștia s-a dezvoltat cel mai mult orașul.

Când orașul a fost rupt oficial de Ungaria istorică, pe data de 4.iunie.1920, era cea mai populată așezare din Bazinul Carpatic, unde erau majoritari absolute locuitorii maghiari. Era al treilea cel mai mare oraș din regatul Slavon după Belgrad și Zagreb. Între anii 1941-44 aparține iarăși Ungariei.

În zilele noastre este centrul administrativ al zonei, și a doua cea mai populată oraș, cu 97910 de locuitori, și cu locuitorii din zonă, aproape 150000.

Orașul este centrul spiritual, cultural și politic al croaților, bunievaților și maghiarilor din Serbia.

Primar: Bogdan Laban

Viceprimar: Horvát Tímea

Adresa: Piața Libertății, 1

Serbia

Centrala
Telefon: +381 24 626 888

Data actualizării:
21.05.2020.

Următorul:
Megjelenítés
112 Urgență

Odorheiu Secuiesc

Contactele de urgență

Site-ul a fost proiectat și dezvoltat de minic