Helyi hivatalos közlöny

Nagyon sok munka, csodálatra méltó kitartás és ambíció – röviden így lehetne jellemezni annak a 13 embernek az elmúlt másfél évét, akik sikeresen elvégezték a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Székelyudvarhelyen szervezett informatika és szoftverfejlesztés képzését. Az akkreditált posztgraduális képzést 2019 tavaszán indította el a BBTE Matematika és Informatika Kara, a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala által működtetett Regionális IT Fejlesztési Program, illetve a U-Hub Udvarhelyszéki IT&C Közösség csapatával közösen, a Harghita Business Center inkubátorházzal együttműködve.

A képzés – amely az első ilyen jellegű, magyar nyelvű akkreditált képzési program az országban – három félévből állt: az első két félév összesen 12 modult ölelt fel, ezeket a tantárgyakat a BBTE oktatói tartották, a harmadik félév pedig a szakmai gyakorlatra és a záróvizsga-projektre fókuszált. A hallgatók így több mint 700 órányi képzésben és mentorálásban részesültek, a gyakorlati tevékenységeket és egyéni felkészülési időt is beleszámolva körülbelül 1500 órát felölelő tanulási folyamaton mentek keresztül. Motiváltságukat és kitartásukat dicséri, hogy mindezt családjuk és munkahelyük mellett sikerült teljesíteni.

A képzést elvégzett diákok szakmai háttere egyébként rendkívül sokszínű: van közöttük mérnök, közgazdász, orvos, matematikus, zenetanár, és vannak, akik szociológiát, filozófiát vagy jogot tanultak az egyetemen. A legtöbben átképzési lehetőségként tekintettek a programra, az IT szektorba „átigazolva” szerettek volna szakmát váltani, és ezt sikeresen meg is tették, helyi szoftverfejlesztő cégeknél elhelyezkedve programozóként. Vannak, akik aktuális munkakörükben tudják alkalmazni a megszerzett tudást. Ennek köszönhetően már indult el például komoly kutatás-fejlesztési program helyi vállalatoknál, az egyetemmel partnerségben. Olyanok is elvégezték a képzést, akik már informatikai cégeknél dolgoztak, és tudásukat szerették volna rendszerezni, kiegészíteni. A hivatalos oklevél arra is lehetőséget teremt számukra, hogy tanulmányaikat tovább folytassák magiszteri képzések keretében.

A záróvizsgára – ami a hatályos járványügyi intézkedések miatt online zajlott – szeptember végén került sor. A program záróvideója ITT érhető el.

A hallgatók a BBTE Matematika és Informatika Karának vizsgáztató bizottsága előtt mutatták be dolgozataikat, illetve projektjeiket, és kivétel nélkül pozitív visszajelzéseket kaptak. A BBTE a Regionális IT Fejlesztési Program, a U-Hub Udvarhelyszéki IT&C Közösség és a Harghita Business Center csapatával együttműködve folytatni kívánja a programot: a tervek szerint jövő évben elindul az IT posztgraduális képzés második évfolyama Székelyudvarhelyen.

Frissítés dátuma:
2020.10.23.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette