Helyi hivatalos közlöny

A tavalyi év folyamán a székelyudvarhelyi önkormányzat több ingatlant vásárolt, a város bel- és külterületében, különböző fontos fejlesztések megvalósítása céljából.

Ilyen a Szarkakő alatt található 33 hektár mezőgazdasági terület is, amelyet a város erdői határolnak. A mezőgazdasági terület egyik fele bozótos rész, másik fele pedig kaszáló. A szóban forgó terület eddigi tulajdonosai által felhagyott, nem használt ingatlan volt. A város célja az ingatlan megvásárlásával, hogy bővítse az erdős területet, hozzájárulva a klímaváltozás megfékezéséhez, illetve kiemelt szempont a lakosság tűzifaszükségletének kielégítése is.

Ez úgy valósítható meg, hogy a bozótos részből kiszedjük a nem kívánt fákat (tűzifaként értékesítve a lakosság számára). Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy a szóban forgó területet szakszerűen erdős területté átalakíthassuk. A kaszálós részeken facsemetéket ültetünk, főleg cserefát, bükkfát, juharfát, ezáltal hosszútávon ebből is erdősterületet képezve. Az erdészeti hivatal is támogatja a projektet, szakmai irányításukról már korábban biztosították a polgármesteri hivatalt. Mind a megyei főispánság, mind az Erdészeti Igazgatóság példaértékűnek tartja a projektet és követik annak megvalósítását.

Fontosnak tartjuk a társadalom részvételét, nevelését ebben a folyamatban. Ezáltal az idén tavasszal 5 hektárnyi területet szeretnénk beültetni a kaszálóhoz tartozó területből különböző környezetszennyező tevekénységet folytató cégek,  más intézmények, csoportok vagy magánszemélyek részvételével, a környezetünk jobbá tételét célzó projektben.

Külön napra tervezve, meghívjuk Székelyudvarhely iskoláit is, hogy vegyenek részt a programban, hogy ezáltal a fiatalokat, iskolásokat is részesíthessük a csemeteültetés élményében.

A Szarkakő városunk egyik legkedveltebb kirándulóhelye, így fontos, hogy figyeljünk rá. A mostani akció ugyanakkor közösségi élményt is kíván nyújtani. Az érdeklődők a polgármesteri hivatal mezőgazdasági irodájában, valamint az intézmény bármelyik online felületén is jelentkezhetnek. A határidő 2020. február 28.

Frissítés dátuma:
2020.01.28.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette