Helyi hivatalos közlöny

Klaus Iohannis államfő ma jelentette be, hogy további harminc nappal meghosszabbítja az ország területén a szükségállapotot, így ez a rendkívüli időszak, a mai hosszabítás szerint május 14-ig tart.

Az államfő továbbra is arra kér mindenkit, hogy maradjanak otthon. Ezzel segítheti mindenki a járvány leküzdését, ezzel kerülhet közelebb az ország a vírus előtti élet folytatásához.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a vírusveszély nem múlt el, továbbra is fontos a szabályok és hatósági utasítások szigorú és maradéktalan betartása.

Az oktatási intézmények továbbra is zárva maradnak. Állítása szerint a kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság számára továbbra is fennakadás nélkül elérhetők legyenek az élelmiszerek. A bíróságok továbbra is csak a sürgős ügyeket fogják tárgyalni ebben az időszakban. Az elnök hangsúlyozta, hogy az energiaárak csökkenését a fogyasztóknak érzékelniük kell kiküldött számlákon is. Fontos, hogy a rendelet lehetővé teszi a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, az élelmiszerek és a közműdíjak befagyasztását.

Újdonság, hogy az egészségügyi dolgozók, szociális munkások felmondási idejét a teljes szükségállapot idejére felfüggesztik. Az öregotthonok, a fogyatékossággal élőket, gyermekeket gondozó központok pedig nem függeszthetik fel a működésüket ebben az időszakban. A családok számára azonban fennáll az a lehetőség, hogy otthoni ápolásra hazavigyék családtagjaikat.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a szabályok és a megelőző intézkedések betartásával életeketet menthet meg mindenki.

Frissítés dátuma:
2020.04.14.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette