Helyi hivatalos közlöny

Noha holnap május elseje van, és ezt a napot évtizedek óta a szabadban, társaságban szoktuk eltölteni, idén erre az érvényben lévő, a szükségállapot során kiadott katonai rendeletek szabályozásai értelmében nincs lehetőség.

Éppen ezért kérjük Önöket, hogy legyenek felelősek,ünnepeljék szűk, otthoni környezetben a majálist. A koronavírus okozta veszély még nem nem múlt el, a szükségállapot értelmében továbbra is érvényben van a kijárási korlátozás, ezért az ilyenkor megszokott piknikezéseket tilos megszervezni.

A székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség is felhívta a figyelmet arra, hogy a belügyminisztérium utasítása szerint a nemzeti rendőrség, a helyi rendőrség, a csendőrség, a katonaság és minden ide tartozó rendfenntartó hatóság felügyelni fogja a piknikezésre lehetőséget biztosító helyeket, ezért kérik a lakókat, hogy egészségük megőrzése érdekében ünnepeljenek otthonaikban.

Szintén a Helyi Rendőrség közölte, hogy a tarlóégetés és egyéb növényi hulladékok égetése veszélyes, mivel amellett, hogy szeles időben a lángok könnyedén elterjedhetnek, a folyamat során az emberi egészségre és a környezetre káros anyagok jutnak a légkörbe. Nem ritka ugyanakkor az sem, hogy a zöld hulladékok közé műanyag és egyéb háztartási szemét is kerül, amely tovább növeli a légszennyező anyagok listáját.

A környezetvédelemről szóló 195/2005-ös kormányrendelet 96. cikkelyének 9. pontja kimondja, hogy amennyiben a kompetens hatóság beleegyezése nélkül avart, cserjét, nádat, lágyszárú növényzetet vagy tarlót égetnek, az kihágásnak minősül, és fizikai személyek esetében 3000-től 6000 lejig, jogi személyek esetében pedig 25.000-től 50.000 lejig terjedő pénzbírsággal büntethető.

A székelyudvarhelyi 257/2019-es helyi tanácshatározat kimondja, hogy azon növényi hulladékok égetése, amelyek a zöldövezetek megtisztításából maradtak vissza, illetve a fák és bokrok égetése is kihágásnak minősül. Ez fizikai és jogi személyek esetében egyaránt 1.500-3.000 lejig terjedő pénzbírságot von maga után.

Hangsúlyozzuk, hogy a helyi önkormányzat 37/2019-es határozata 27-es cikkelyének 1. bekezdésében foglalt szabályok szerint, szigorúan tilos a legelőkön, kaszálókon és szántókon, nem mezőgazdasági célból használt járművekkel közlekedni. Kivételt képeznek ezen szabály alól az engedélyezett sporteseményeken használt járművek. Azon személyek, akiket tetten érnek a fenti cselekmények elkövetésében, 500–1000 lej pénzbírsággal sújthatók. Ilyen célra városunkban kizárólag a Nagyoldalban lévő motoros pálya használható.

Az erdészeti alaptörvény alapján ugyanez érvényes a városi erdőkre is, a szabályt megszegő személyek, a 171/2010-es törvény alapján 2000-től 5000 lejig terjedő pénzbírságot kaphatnak. A Brassói Erdészeti Területi Felügyelőség is átiratot küldött hivatalunknak, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy az idén már nagy számban előfordultak komoly erdőtüzek, amelyek nagy részét az emberi felelőtlenség okozta, és amelyek felbecsülhetetlen természeti károkat okoztak.

Felhívjuk a városlakók figyelmét arra, hogy a május 15-i, a kijárásra vonatkozó enyhítés nagymértékben függ attól, hogy jelen pillanatban mennyire szigorúan tartjuk be a hatósági intézkedéseket.

Frissítés dátuma:
2020.05.18.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette