Helyi hivatalos közlöny

Idén tavaszra készült el az új városi kutyamenhely. A beruházási munkálatokat követően elkezdődött az új létesítmény engedélyzetetése, amely az elmúlt időszakban meg is történt, így ma sor kerülhetett a hivatalos átadóra is.

A város boldogfalvi kijáratánál, az egykori szeméttelep helyén épült új kutyamenhely teljes felülete 2000 négyzetméter. Összesen 70 állat befogadására alkalmas az új létesítmény, amelyen 40 kennel áll rendelkezésre.

A város saját költségvetéséből finanszírozta a beruházást, amelynek terveit megörököltük. Ez eredeti terv szerint az összköltség 1.356.000 lejre rúgott.

Végül az eredeti tervben javasolt épületet helyett a szabványoknak megfelelő speciális konténerre cseréltük azt. Ebben a modern, az állategészségügyi előírásoknak megfelelő térmegoldási rendszerben kapott helyet a fagyasztó, a sterilizáló, az irodahelyiség, mosdó, kutyatáptartó egység, a gyógyszerek tárolására kialakított rész, illetve a műtő. Ez a konténer tehát alkalmas helyszín kisebb műtétek elvégzésére is. Ezzel az eredeti tervben szereplő 700.000 lej helyett 111.860 lejt költöttünk az adminisztrációs felület kialakítására, amelynek működtetési költségei is jóval kisebbek lesznek.

Így végül az új menhely 669.000 lejbe került.

A mai átadón Gálfi Árpád polgármester hangsúlyozta, hogy a sok nehézség után, végre a városban befogott kóbor kutyák tényleg biztonságos helyre kerülnek, és jó körülmények között tudjuk ellátni őket.

A kutyamenhelyen dolgozó állatorvos állandó ellátást biztosít az ebeknek. Befogás után  ellenőrzi, hogy van-e az állatnak mikrochip-je, amennyiben van, akkor beazonosítja a kutya gazdáját, szükség esetén pedig chipezi az ebeket, beadja a szükséges oltásokat és kiállítja a kutyák nevére szóló oltási könyvecskét is. Emellett szükség esetén ivartalanítja az állatokat, illetve egyéb egészségügyi problémáikat is kezeli.

A város területén befogott kóbor kutyákkal egy oktató is foglalkozik. Ez egy teljesen új szolgáltatás, amelynek az a célja, hogy a kutyák minden szempontból alkalmasak legyenek az örökbefogadásra.

A menhely hétköznapokon 10 és 18 óra között van nyitva, előzetes egyeztetés alapján máskor is állunk az örökbefogadni kívánók rendelkezésére, hiszen az a célunk, hogy a befogott állatok minél kevesebb időt töltsenek a menhelyen, és minél hamarabb szerető gazdihoz kerüljenek. Ezt a folyamatot kívánja erősíteni az is, hogy az örökbefogadó gazdi és a kutya számára ingyenesen egy 12 alkalmas képzést is biztosítunk, ezzel is segítve az összeszokást.

Jelenleg 13 lakója van a menhelynek, az elmúlt napokban összesen nyolc kutyát fogadtak örökbe.

Az örökbefogadható kutyákkal kapcsolatban a kutyamenhely honlapján is lehet tájékozódni.

Frissítés dátuma:
2022.06.13.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette