Helyi hivatalos közlöny
Székelyudvarhely központjában nyílt kiállítás azokból a domborműcímerekből, amelyeket a város több anyaországi testvértelepülése adományozott a városunknak. Budapest Főváros, Soroksár, Törökbálint, és a ma testvértelepülési szerződést aláíró Pestszentlőrinc-Pestszentimre közös ajándéka a ma nyíló tárlat.
A székelyudvarhelyi Zavaczki Walter szobrászművész által elkészített domborműcímerek az eredeti, a Patkó falán 1941-ben elhelyezett címerek másai. Így Udvarhely vármegye, Székelyudvarhely, Magyarország, Erdély és Pestszenlőrinc címerei tekinthetők meg a szabadtéri kiállításon, amelyet a tervek szerint állandó jelleggel megtekinthetnek az érdeklődők.
Az ünnepélyes megnyitón Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere hálás köszönetét fejezte ki a maga és a székelyudvarhelyi emberek nevében Budapest fővárosnak, Tarlós István főpolgármester úrnak, Pestszentlőrincnek, Ughy Attila polgármester úrnak, Budavárnak, Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester úrnak és Soroksárnak, Orbán Gyöngyi alpolgármester asszonynak és a soroksári testületnek, akik Székelyudvarhely testvértelepüléseiként támogatták a ma kiállított címerek elkészülését.
Tarlós István, Budapest főpolgármestere is megtisztelte jelenlétével az ünnepséget. Beszédében hangsúlyozta, hogy Gálfi Árpád és Székelyudvarhely városa mindig számíthat a magyar főváros támogatására. Ezt erősítette meg a kölcsönös zászló-ajándékozás is.
A reprodukciók elkészítésének ötlete közösségi igény, hiszen már a Patkó 2013-as felújításakor is többen hiányolták a címereket a térről, azóta pedig folyamatosan téma volt, hogy ezeknek vissza kellene kerülniük a mai Márton Áron térre. A szobrász, Nagyvárad mellőli mészkőt használt az öt címerhez, amelyek textúrája, tapintása rendkívül elegáns, különleges.
A Márton Áron téri ünnepséget követően a városháza Szent István termében Budapest Főváros XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Székelyudvarhely polgármesterei, Ughy Attila és Gálfi Árpád aláírták a kölcsönös támogatáson alapuló szerződést.

Frissítés dátuma:
2019.09.05.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette