Helyi hivatalos közlöny

A 2020. februári rendes havi tanácsülésen a költségvetésben eszközölt módosítások révén számos populista és meggondolatlan lépés született a beruházások, a város működése, a rendezvények, a Városi Sportklub és a helyi pályázatok területén.

Előbbi esetében hasznos, megvalósítható projektekről vettek el forrásokat, és indokolatlanul, megalapozatlanul tettek bizonyos összegeket olyan tételekre, amelyek nem megvalósíthatók az idei évben. Többmilliós tételekből álló beruházásokhoz rendeltek csekély összegeket, amelyekből még elkezdeni sem lehet az adott beruházásokat. Más helyeken olyan fontos tételeket vettek el egészen és indokolatlanul, mint a smart city stratégia, amely a következő évek pályázati projektjeinek alapjául szolgálna, vagy a térinformatikai rendszerre szánt, már leszerződött szolgáltatások összege.

Az RMDSZ-es tanácsosok és Mike Levente gátolják, hogy a következő időszakban hasonló összegeket tudjunk lehívni városunk infrastruktúrájának fejlesztésére.

Drasztikusan csökkentették a város működése szempontjából az egyik legfontosabb tételt, a város működésére szánt összeget. Így nem látjuk, hogy miből tudjuk kifizetni az egyházi iskolák bérköltségeit, a hivatal homlokzatának tatarozását, jogi szolgáltatások költségeit, amellyel a város érdekeit védjük, a Harghita Business Center és más egyesületek tagsági díját, a hivatal működéséhez szükséges eszközöket, fogyóanyagokat és informatikai programokat és még sorolhatnánk tovább.

A tanácsosok mai döntésének következtében nem lesz miből kifizetni az egyházi iskolák bérleti díjait.

Észszerűtlen lépés volt úgy megnövelni az egyes pályázati területekre szánt összegeket, hogy semmibe vették a korábbi évek beszámolóit, amelyekből kitűnik, hogy sok esetben az eddigi keretet sem tudták a pályázók felhasználni.  A sportra szánt források átcsoportosításával pedig szándékos feszültséget szítanak a VSK-nál sportoló gyerekek és családjaik, valamint a magánklubok sportolói között.

Veszélybe került a hetente több mint 1000 gyermeket korcsolyázni tanító Korisuli program. 

Az elmúlt három évben a polgármesteri hivatal Szervezési, közönségkapcsolati és helyi pályázatokért felelős irodájának tevékenysége a teljes átláthatóság jegyében zajlott: az önkormányzat először elfogadta a megszervezésre kerülő rendezvények listáját, majd a rendezvényekhez tartozó költségvetési keretet. Szintén az átláthatóság jegyében tételesen beszámoltak az önkormányzatnak, hogy végül mire mennyit költött a város ezeken a területeken. Az említett iroda érdeme az is, hogy a rendezvényekre hivatalosan lehet jelentkezni a különböző kereskedelmi egységeknek, amelynek eredményeként 2018-ban fordult elő először az is, hogy a városnapoknak nemcsak kiadási, hanem bevételi oldala is volt. Azért fontos megjegyezni mindezt, mert az előző években a városháza működési költségeiből és a protokollra szánt összegekből a polgármesterek az önkormányzat megkérdezése nélkül döntöttek, sőt a végleges költségek is a balladai homályba vesztek a tanácsosok és városlakók előtt.

Éppen ezért érthetetlen, hogy az önkormányzati képviselők RMDSZ-frakciója és Mike Levente minden érdemi magyarázat nélkül csökkentették a város rendezvényeinek költségvetését. Sajnálatos, hogy a tanácsosok politikai érdekből ellehetetlenítik a minőségi rendezvényeket, elsilányítva azokat, hiszen pontosan tudják, hogy az általuk javasolt összegekből nem lehet ugyanazt a szintet tartani, amit felépített az iroda az elmúlt három évben. Mindannyian emlékszünk Arros Orsolya 2018. augusztus 28-i nyilatkozatára, amelyben gratulált a városháza rendezvényszervező csapatának a színes, minőségi rendezvényekért, Derzsi László polgármesterjelölt is a Karácsonyi Vásárt használta helyszínként évvégi kisfilmjéhez. Felfoghatatlan, hogy ugyanazon személyek, akik az elmúlt években támogatták a rendezvényeinket, a kampány hevében ellehetetlenítik azokat.

A minőségi rendezvényeket is megszüntette az RMDSZ-frakció.

Hogy jobban érzékeltessük, mit veszít ezzel a politikai játszmával a város, idézzük a Kolozsvári Magyar Opera karácsonyi üdvözletét: „Önöknek köszönhetően 2019. augusztus 20-án, a Szent István-napi ünnepség keretében a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának sikerült belekóstolni valamelyest abba, hogyan is működik részben a székelyudvarhelyi közönség. Örömmel tapasztaltuk meg, hogy a székelyudvarhelyiek tisztelik az elöljáróikat és tisztelik vendégeiket is. Művészileg nem idegen számunkra az, ami a Patkóban történt, nem is az első alkalom talán, amikor ilyen szinten szerzünk élményeket. Mégis Székelyudvarhelyen akkor, ott a Márton Áron téren az emberrengetegben történt valami számunkra is részben újszerű. Köszönjük mindazok munkáját, akik valamilyen formában segítették a közös ügyünket: szolgálni, felemelni, támogatni megerősíteni és megtartani egymást lélekben…” Ennek szellemében kértük a tisztelt testületet, hogy megfontolt döntést hozzanak. Nem tették.

 

  1. február 20.

Frissítés dátuma:
2020.02.20.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette