Helyi hivatalos közlöny

Történelmi pillanatra került sor Székelyudvarhelyen: 10 millió eurós támogatási szerződést írt alá Gálfi Árpád polgármester. A  Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) először hozta házhoz az aláírandó több millió eurós, vissza nem térítendő európai uniós támogatásról szóló szerződést.

Két pályázatot (a két pályázat együttesen szolgálja majd a város infrastruktúrájának fejlesztését) nyújtott be Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, amelyekre összesen 15 millió eurót nyert a város. A ma Gálfi Árpád polgármester úr, valamint Simion Crețu úr, az ADR igazgatója által aláírt szerződés révén Székelyudvarhely Megyei Jogú Város közúti infrastrukturájának felújítása és korszerűsítése, és a CO2 kibocsátás szintjének csökkentése című projekt valósulhat meg. Ezzel 10-re nőtt azoknak a pályázatoknak a száma, amelyeket sikeresen elnyert a város az elmúlt három évben, a vissza nem térítendő támogatás összértéke pedig 30 millió euró.

A térképen pirossal jelölt utcákban az infrastruktúra fejlesztésére írt két nyertes pályázatból teljesen megújul az útburkolat az úgynevezett faltól falig elv alapján. Ez azt jelenti, hogy új járdák, zöldövezet, bicikliutak és teljesen új úttest épül. A projekt célja az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése az alternatív, környezetbarát lehetőségek előtérbe helyezése által. Így összesen 16 km teljesen új, összefüggő bicikliútja lesz a városnak, bekapcsolva a központi részbe a lakónegyedeket is.

Továbbá 8 elektromos autóbuszt is vásárol a város, amelyekkel a tömegközlekedés népszerűsítése és széleskörű igénybevételének bátorítása a cél. A buszokon GPS rendszer, kamerák, jegyérvényesítő automata, kijelző, utasszámláló, a buszmegállókban kijelző, jegyautomata kerül felszerelésre. A projektből telefonos applikáció, kerékpárszámláló oszlopok, diszpécser-rendszer, töltőállomások, e-ticketing rendszer is épül.

A pályázat megvalósulásának alapvető feltétele a város vonalas infrastruktúrájának rendbetétele. A gáz, víz- és szennyvízhálózat cseréje tehát ezzel a pályázattal összhangban már elkezdte a 2023-as lejáratú projekt megvalósulási feltételeinek megteremtését.

Frissítés dátuma:
2019.08.08.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette