Helyi hivatalos közlöny

Augusztus 28-án kezdődik a nagy mobilitási projekt első öt utcájának újjáépítése – tájékoztatta a sajtó képviselőit Gálfi Árpád polgármester és Jakab Attila projektfelelős a közelgő munkálatok helyszínén, augusztus 24-én délelőtt.

Az összesen 18 utca rehabilitálását magába foglaló nagy projekt első részében a végleges tervekkel, minden szükséges jóváhagyással és építkezési engedéllyel rendelkezésre álló 5 utca munkálataira augusztus 18-án a polgármesteri hivatal kiadta a kezdési parancsot, a nyertes konzorcium pedig átvette az építőtelepet.

Az említett utcák: a Bethlenfalvi út, a Céhek utca, a Haáz Rezső utca, a Lakatosok utca és a Győzelem utca (a Céhek és a Lakatosok közötti szakasza.)

A projekt összértéke: 33.388.281 RON + Áfa, 39.732.054 RON összesen.

Az említett 5 utca újjáépítésének értéke: 16.067.317 RON.

A munkálatokat három különböző kivitelező végzi: a Céhek utcában az ING Service Kft., a Haáz Rezső utcában a Viaduct Kft, a Lakatosokban a Multipland Kft. fog dolgozni. A Bethlenfalvi úton és a többi munkaponton is szeptember elején kezdődnek a munkálatok az említett kivitelezőkkel.

„Természetesen az útépítések közlekedési nehézségeket vonnak maguk után, és most jelentős, eddig nem látott útépítéseket indítunk el, így arra kell számítani, hogy a felső Bethlen negyedben is lesznek komoly közlekedési nehézségek. A Bethlenfalvi út felújítása során különösen, hisz jelentősen nagyobb ott a forgalom, mind a II. Rákóczi Ferenc úton, de a haladás érdekében legalább 2-3 munkaponton fogunk egyszerre dolgozni” – hangsúlyozta a polgármester, aki a sajtón keresztül tisztelettel kérte a város lakóit, legyenek türelemmel a munkálatok ideje alatt a következő hónapokban. A II. Rákóczi Ferenc utca példája mutatja leginkább, hogy érdemes kivárni, a sok bosszúság felejthető, hisz egyre szebb az utca látképe, hangulata.

Jakab Attila projektvezető azt is elmondta, melyek a mobilitási projekt végső céljai:

  • Székelyudvarhely tiszta, zöld város legyen, ahol a gyalogos és biciklis közlekedés népszerűsége növekszik;
  • a városközpontban a fő hangsúly a gyalogos és biciklis közlekedésen legyen, hiszen könnyen elérhető minden fontos intézmény, köztér;
  • csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás a központi autós forgalom elterelése, csökkentése által.

Hogy mindehhez mit kell tenni? Három jól különválasztható, mégis összefüggő elemből tevődnek össze a tennivalók:

  1. Közúti infrastruktúra átalakítására van szükség, annak érdekében, hogy gyalog, biciklivel, rollerrel, buszokkal és természetesen autóval biztonságosan használni lehessen az adott útvonalat.
  2. A tömegközlekedés fejlesztése is rendkívül fontos, ami a mi esetünkben a szolgáltatás újjászervezését és a projekt keretében az elektromos buszok meg a hatékony működésükhöz szükséges infrastruktúra beszerzését jelenti (8 elektromos busz a hozzá tartozó eszközökkel legkésőbb év végéig megérkezik a szerződés szerint).
  3. Végül pedig, de akár első helyen is említhetnénk: szemléletváltásra van szükség a közlekedésre vonatkozóan.
    „Ez a legnehezebb és egyben a leghosszabb folyamat, amelyet mi 2019-ben pont a Bethlen Gábor utca és a Bethlenfalvi út átszervezésével indítottunk el, de messze még a kívánt cél elérése. Ennek érdekében együttműködünk a helyi civil szervezetekkel, folyamatosan lakossági fórumokat tartunk és elindítottunk egy kommunikációs, tájékoztató kampányt is” – részletezte Jakab Attila projektfelelős.

Frissítés dátuma:
2023.08.24.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette