Helyi hivatalos közlöny

Az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulójára szervezett városi megemlékezés keretében „Az aradi 13” címmel különleges térinstallációt tekinthettek meg a székelyudvarhelyiek. A Márton Áron téri kapualjba berendezett kiállítást a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponttól kölcsönöztük, és október 16-ig várja az érdeklődőket.

A magyar történelem szomorú eseményének – 1849. október 6. megrázó reggelének – felelevenítésére látványos módon hang-, fény- és füsttechnikát is bevetettek a kiállítást készítő szakemberek. Az aradi 13 vértanú utolsó perceit tették szemléletesebbé látványelemekkel: hallható ebben puskaropogás, sőt a fegyverdördülést követő torkolattüzet is imitálták; aztán kivégzésük sorrendjében kialszanak a mártírok portréit megvilágító fények.
A sokkoló installáció a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont munkatársainak szellemi terméke. Cseresznyés János kurátor vezetésével az installáció látványtervét Lenkefi Deák Réka készítette, automatizált működésének tervezése és elektronikai kivitelezése Temesváry János, a gyulai kiállítóhelyek műszaki vezetője munkáját dicséri. Az installáció elkészültében a kastély karbantartói, Pap István, Hornya Norbert és Szabó Zoltán működtek közre. Az október 6-i történéseket felidéző szöveget Beszterczey Attila prezentálta.

Székelyudvarhelyen a Márton Áron téri kapualjba történő installálás Hátszegi Zsolt munkája volt. A városi megemlékezésen a kegyelet virágainak helyet biztosító iparművészeti tér-elem Berze Imre szobrászművész tervei alapján készült a Haáz Rezső Múzeum közreműködésével.

Frissítés dátuma:
2018.11.07.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette