Helyi hivatalos közlöny

2016-ban az akkor elkészült mobilitási terv szerint elkezdődött Székelyudvarhely forgalmának átszervezése. Ennek eredményei is kezdenek lassan látszani, bár a leglátványosabb elemek még ezután valósulnak meg.

Jakab Attila leköszönő városmenedzser a mai helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: a mobilitási terv elkészítését megelőzően készült közlekedés-kutatás, és az akkori trendek azt vetítették előre, hogy amennyiben nem teszünk semmit, akkor 2025-re teljesen ellehetetlenül a városban az autós közlekedés. Nem csupán reggeli és délutáni csúcsok lesznek, hanem egész napra bedugulnak a város fő útvonalai.

Világossá vált, hogy ennek megelőzése érdekében az alternatív közlekedési lehetőségeket (kerékpár, roller stb.), a tömegközlekedést, valamint a gyalogos közlekedés feltételeit kell javítani.

Ezen elvek mentén, az EU káros anyag csökkentési szándékának megfelelően sikerült két egymást kiegészítő, összesen 15 millió euró értékű pályázatot nyerni. A projektek révén megújulnak a város főbb útvonalai, és a kiépített biciklisávok mellett elindul a korszerű tömegközlekedés is.

Ezek mellett annak érdekében, hogy a városlakók ne menjenek minden alkalommal autóval a városközpontba, fontos a lakónegyedek környezetében megfelelő nagyságú parkolók kialakítása, építése.

Ma délelőtt a Bethlen-negyedben a Győzelem utca és a Haáz Rezső utca kereszteződésének közelében nyílt meg az a mintegy 80 gépjármű befogadására alkalmas parkoló, amely ennek a városrésznek a parkolási gondjait kívánja enyhíteni.

Mindez azért is különösen fontos, mert a megnyert pályázat eredményeként mindkét utcában kiépített biciklisávok lesznek. Ennek egyik következménye, hogy a Győzelem utca Lakatosok utca és Haáz Rezső utca közti szakaszán az út jobb oldalán megszűnik majd a megállási lehetőség.

Az Urbana RT volt udvarán kialakított új parkolási felületet által szervezett módon, biztonságos körülmények között elfér 75-80 autó. A be- és kijárat a Haáz Rezső utcából történik, a terület éjszaka ki van világítva. A használat során kialakult tapasztalatokat figyelembe véve alakítjuk majd ki a végleges elrendezést, illetve a használat szabályrendszerét. A parkoló ingyenesen használható.

Frissítés dátuma:
2020.12.02.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette