Helyi hivatalos közlöny

"Fénykereső – Xantus Géza kiállítása" adatai:

Dátum

2024. április 18. 18:00 – 2024. április 18. 19:00

Helyszín

Kossuth utcai Képtár

Facebook esemény

Haáz Rezső Múzeum eseménye:

Kevesen tudják Székelyudvarhelyen, hogy Csíksomlyón él egy olyan kiváló alkotó, aki nemzetközi tanulmányait és tapasztalatait, elismeréseit a nagyvilágban kiteljesítve jött haza a Nagysomlyó-hegy aljába. Azt talán többen hallották, hogy a gyulafehérvári érsek Xantus Géza Ahol az ég és föld találkozik című festményével ajándékozta meg Ferenc pápát 2019-ben.
Xantus Géza legújabb olajfestményeiből és páccal készült színes tusrajzaiból álló kiállítása megnyitó eseménye 2024. április 18-án 18 órakor a Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utcai Képtárában lesz. A FÉNYKERESŐ című tárlatot Lőrincz Ildikó művészettörténész nyitja meg, az eseményen fellépnek a Györfi Erzsébet vezetésével működő Székelyföldi Énekiskola tanulói: Ágoston Anna (Farkaslaka), Fodor Szilvia (Csíkcsicsó), Kászoni Kata (Agyagfalva), Simó Zselyke (Farkaslaka), Waum Gyopár (Székelyudvarhely). Házigazda: Miklós Zoltán múzeumigazgató.
Az alkotó ars poetica-ja: „A háromdimenziósnak tapasztalt világunkon túlmutatóan egy további, «transzcendens dimenziót» szeretnék ábrázolni. Megfogalmazásom érdekében gondolati síkon a feltámadt Krisztus misztériumát veszem alapul, aki tanítványait a bezárt ajtókon keresztül látogatja meg, kitapinttatja sebhelyeit, hús-vér emberként mutatkozik, és anélkül, hogy felismerhetősége változna, áthalad a szilárd formákon. Ezáltal elénk tárja annak tényét, hogy létezik egy olyan dimenzionális világ, amelyet a ma embere még nem ismer. Ennek a felsejlő valóságnak a vizuális bemutatására keresem a képzőművészet adta lehetőségen belül a kifejezési formát.”
A Székelyudvarhelyen először látható Xantus-művek egyéni kiállítását május 30-ig tekinthetik meg hétköznapokon 9–16 óra között a székelyudvarhelyi Kossuth utcai Képtárban.

Frissítés dátuma:
2024.04.15.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette