Helyi hivatalos közlöny

"GYÖRKÖS 100 – Györkös Mányi Albert festészeti kiállítása" adatai:

Dátum

2022. november 24. 17:00 – 2022. november 24. 18:00

Helyszín

Kossuth utcai képtár

Facebook esemény

Liszt Intézet, SepsiszentgyörgyHaáz Rezső Múzeum és Györkös Mányi Albert Emlékház eseménye:

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum szervezésében Györkös Mányi Albert (1922–1993) festészeti kiállítása nyílik meg 2022. november 24-én, csütörtökön, 17 órakor a Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utcai Képtárában. A kiállítást megnyitja: Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője, az emlékév főszervezője és Szebeni Zsuzsanna, a kiállítás kurátora, az emlékév társszervezője, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője. Házigazda: Miklós Zoltán múzeumigazgató. Közreműködik a székelyudvarhelyi Alla Breve kórus.
A tárlat annak a GYÖRKÖS 100 elnevezésű, egész évet átívelő kiállítás- és rendezvénysorozatnak a része, amelyet a Kolozsváron működő Györkös Mányi Albert Emlékház (az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülethez tartozó intézmény) szervezett névadójának, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulóján, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy partnerségével. A szervezők célja az alkotó életművének minél szélesebb körben való bemutatása és megismertetése. A székelyudvarhelyi kiállítás a hetedik és egyben utolsó idei állomás a kolozsvári, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, tordaszentlászlói, baróti és a bukaresti helyszínek után. Ezen az új helyszínen a korábbiaktól eltérően a Györkös-tárlat kiegészül az alkotónak azzal a jelentős festményével, amelyet a székelyudvarhelyi Képtár Korunk-gyűjteményében őrzünk.
Györkös Mányi Albert 1922-ben született a Kolozs megyei Tordaszentlászlón. Gyermekkora meghatározó alapélményt jelent későbbi festményeinek, a fiatalkorára való emlékezései, rövid mese jellegű írásai kiegészítik, érthetőbbé teszik műveit. Györkös Mányi Albert 1948-tól a Kolozsvári Magyar Művészeti Intézet zenei fakultásán tanul. 1954-ben államvizsgázik, majd a zeneművészeti líceum klarinéttanára lesz. 1962-ben feleségül veszi Jakab Ilona festőművészt, felébred vonzalma a festészet iránt, s ezután teljes energiáját a festészet tanulmányozásába fekteti. 1963-ban állít ki először és ettől fogva rendszeresen szerepel megyei, országos és külföldi képzőművészeti tárlatokon. 1985 őszén költözik feleségével a Majális (ma Republicii) utcai műtermébe. 1993-ban, felesége halálát követően távozott az élők sorából. Műteremlakását hagyatékával együtt, végrendeletileg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületre hagyta, azzal a céllal, hogy az EMKE a képeit kiállítsa, emlékházat rendezzen be és biztosítsa a hagyaték szakszerű kezelését, bekapcsolását a szellemi körforgásba. Festményei sajátos álomképek, művei a falusi táj és élet idilljét, alapvető emberi értékeit egyéni festői eszköztárral idézik meg.
A Györkös Mányi Albert népszerű, ismert és reprezentatív alkotásait, illetve a művész festői világának eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is bemutató kiállítás Székelyudvarhelyen 2023. január 16-ig tekinthető meg (kivéve 2022. december 23 – január 8. közötti periódust). A Györkös 100 rendezvénysorozat támogatói: Magyar Művészeti Akadémia, Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, RMDSZ – Communitas Alapítvány.

Frissítés dátuma:
2022.11.21.

#Kulturális

Következő:
Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette