Helyi hivatalos közlöny

"Kalandozás az elmúlt században – könyvbemutató" adatai:

Dátum

2018. december 17. 18:00 – 2018. december 17. 19:30

Helyszín

városháza Szent István terme

Facebook esemény

Hétfőn, december 17-én 18 órakor Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Szent István-terme különleges eseménynek ad helyet:
Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadója bemutatja legújabb kötetét, a Nagyapák könyve- Kalandozás az elmúlt században című kiadványt. A könyv Jaklovszky Dénes és Jaklovszky Alfonz Mihály írásait tartalmazza, Novák Károly-István és Berecz Anna-Krisztina szerkesztették.

A kötetet bemutatják: Novák Károly helytörténész, tanár, Szakács István Péter író, tanár, valamint Lőrincz Ildikó a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadója részéről. Közreműködik: Sándor Ágnes Klára fuvolaművész. A könyv megjelenését Jaklovszky György támogatta.

A kötet négy szöveget tartalmaz, amelyek időben átölelik a huszadik századot. A szövegek szerzői Jaklovszky Dénes és Jaklovszky Alfonz Mihály, apa és fia. Mindketten Székelyudvarhely jeles polgárai voltak, akik műveltségüket, tudásukat és tenni akarásukat a város szolgálatába állították. Jaklovszky Dénes (1884-1968) a székelyudvarhelyi Római Katolikus Főgimnázium görög-latin szakos tanára, Tamási Áron osztályfőnöke volt. Az ő diákkori feljegyzéseiből állt össze a Gyalogszerrel Kolozsvártól Brassóig című útinapló 1902-ből. Jaklovszky Dénes legkisebb fia, Jaklovszky Alfonz Mihály (1920-2003) gyerekgyógyász főorvos, a székelyudvarhelyi gyermekosztály alapítója, aki Székelyudvarhelyen gyerekeskedett a múlt század húszas-harmincas éveiben. A kötet második szövege, a Volt egyszer egy régi Udvarhely tehát az ő tollából született 2002-ben, az első szöveg születése után pontosan száz évvel. A szerző gyerekkori városát idézi fel rendkívüli alapossággal mesélve az akkori város szellemi, gazdasági életéről, a helyekről, az emberekről, az életmódról.

A harmadik fejezet A hadak útján címmel Jaklovszky Alfonz visszaemlékezése a második világháború általa bejárt helyszíneire, a fiatal kolozsvári medikus, majd orvos ugyanis megélte és megtapasztalta a háború és a hadifogság gyötrelmeit. Bár sötét időket elevenít meg, az írás mégsem sötét és lehangoló, hanem sokkal inkább pozitív és életigenlő.

A háború után, 1948-ban Jaklovszky Alfonz hazatelepedett Székelyudvarhelyre, megalapította a gyerekosztályt, megszervezte a nővérképzőt, és egész életében azért dolgozott, hogy az udvarhelyszéki emberek tudatosabbá és egészségesebbé váljanak. Erről az időszakról szól a könyv utolsó része, a Mosolygó medicina, amely anekdoták sorozata a múlt századi Székelyudvarhely egészségügyéből.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a székelyudvarhelyi könyvbemutatóra!

Frissítés dátuma:
2018.12.10.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette