Helyi hivatalos közlöny

"Könyvbemutató – A művészeti útkeresés változatai a romániai magyar időszaki sajtóban (1965–1975)" adatai:

Dátum

2023. november 23. 17:00 – 2023. november 23. 18:00

Helyszín

Kossuth utcai Képtár

Facebook esemény

Haáz Rezső Múzeum eseménye:

2023. november 23-án, csütörtökön du. 5 órakor a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Scientia Kiadója és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum kötetbemutatót szervez a Kossuth Lajos utcai Képtárban. Szuszámi Zsuzsanna A művészeti útkeresés változatai a romániai magyar időszaki sajtóban (1965–1975) című 2022-ben megjelent kötetéről Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész beszélget a szerzővel. Az eseményen jelen lesz Sorbán Angella, a Scientia Kiadó (Sapientia EMTE) igazgatója. E rendkívüli kötetbemutató egyben lehetőség arra, hogy újra elidőzzenek Nagy Pál október 25-én megnyílt grafikai tárlata képei előtt.
A rendszerváltás előtt az Utunk folyóirat, akárcsak más kulturális kiadványok – képzőművészeti szakfolyóirat hiányában – felvállalták a művészeti élet bemutatását. Az ilyen rendszeres képzőművészeti írásoknak köszönhetően, az Utunkban tükröződnek a legjobban a hatvanas években kezdődő útkeresések, mind a képzőművészek részéről, mind a művészetkritika alakulásának fázisai. A tárlatjegyzetek, a tartományi kiállításokról születetett beszámolók, kritikák tükrözik a legjobban mindazokat a tapogatózásokat, hullámvölgyeket, amelyek a különböző művészeti ágakra voltak jellemzőek, és amelyekkel a művészeknek egyénileg is meg kellett küzdeniük. Szuszámi Zsuzsanna rádiós és a művészettörténész doktori disszertációját tartalmazó kötete képzőművészetet és lapkultúrát ismertet egyszerre. A kötet ismertetőjében kiemelik: 1965-ben, az alkotói szabadság reményének kapujában valóban felszabadultabb évtized következett, amikor a romániai magyar képzőművészeti nyelv új elemekkel és új irányzatok szimbólumaival gazdagodott. 1965–1975 a művészetkritika és a művészi világnézetek alakulásának időszaka, folyóiratok, kulturális intézmények születésének a periódusa. Ez utóbbiak hátteret és összetartó erőt biztosítottak a diktatúra éveiben a kultúra és a magyarság megőrzéséhez – olvasható a kivonatban.
A kötet szerzője tanulmányait a Babeș-Bolyai Tudományegyetem újságírás, majd történelem, művészettörténet szakán végezte. „Kettős lényem – a rádiós és a művészettörténész – úgy gondolom, tökéletesen megfér egymás mellett, mi több, kiegészítik egymást” – fogalmaz Szuszámi Zsuzsanna.

Frissítés dátuma:
2023.11.16.

#Kulturális

Következő:
Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette