Helyi hivatalos közlöny

"Könyvbemutató – Székelyek" adatai:

Dátum

2019. január 21. 18:00 – 2019. január 21. 19:00

Helyszín

Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár

2019. január 21-én, hétfőn délután 6 órától a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegén mutatják be, Székelyek – Történelemről és hagyományról című, a Scolar Kiadó gondozásában nemrég megjelent regényes művelődéstörténeti munkáját.
A József Attila-díjas Száraz Miklós György szerzővel Katona Zoltán beszélget.

A magyar őstörténet, benne a székelyek történetével, olyan izgalmas, hogy a tudósok és megszállott amatőrök meg nem szűnő lelkesedéssel kutatják azt. Száraz Miklós György regényes művelődéstörténeti kötetében elsősorban a székelység természetét, szokásait, különösségét igyekszik megragadni. De mert egy nép habitusa alakítja a történelmét, és a történelme alakítja a habitusát, ezért a szerző mégis a történelembe ágyazva igyekszik megismertetni a székely népet, melynek saját földje, himnusza, zászlaja, szent hegye, és ami a legfontosabb, saját szabadsága van.

„Erdély a gyerekkorom. Ahogy minden magyaré. Azé is, aki nem tudja, aki soha nem lépte át a határát, aki nem járt Kolozsváron, a Mezőségen, a Székelyföldön. Mert ő is Erdély meséin, balladáin és legendáin nőtt fel” – írja Erdély csodái című korábbi munkájában a szerző. Száraz Miklós György régóta tervez írni egy nagyregényt Erdélyről, Háromszékről, a havasok világáról. A Székelyek egy újabb lépés az Erdély-regény felé vezető úton. Egy történész hiteles munkája, amelyben Szent László legendájától a Csíki székely krónikáig, a Székely Hadosztály történetétől Áron püspök hagyatékáig szépírói könnyedséggel tálalja a székelységről szóló legendákat és tényeket.

Frissítés dátuma:
2019.01.17.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette