Helyi hivatalos közlöny

"MúzeumPlusz" adatai:

Dátum

2024. április 15. 18:00 – 2024. április 15. 19:00

Helyszín

Haáz Rezső Múzeum

Facebook esemény

Haáz Rezső Múzeum eseménye:

A Haáz Rezső Múzeum egy exkluzív MÚZEUMplusz eseményre hívja Önt, melynek keretében rendhagyó kínálattal jelentkezünk. Az esemény különlegessége abban rejlik, hogy a Benczúr Gyula emlékkiállítás által keltett művészeti miliőben borkostoló keretében ismerkedhet meg az L. Simon Borászat minőségi termékeivel. Az est vendége L. Simon László író, kultúrpolitikus, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója, aki személyesen ismerteti a családi borászat történetét és a kínált négy borfajtát: Bölömbika – Irsai Olivér 2023; Csuszka – Zenit 2022; Rozsdás Csuk – Kékfrankos Rozé 2023; Feketerigó – Merlot 2021.
L. Simon László családjában nagy hagyománya van a bor készítésének és szeretetének, nem csoda, hogy ő is elkészítette saját kollekcióját. Borászatuk a gyönyörű Velencei-tó mellett, Agárdon, egy gyümölcsültetvényektől körülvett, a világ zajától távol eső tanyán található. A család több nemzedék óta gazdálkodik, szőlőt termeszt, bort készít. Az Etyek-Budai borvidék 110 hektáros szőlőterületéről származó saját termesztésű szőlőiket dolgozzák fel. A sóskúti mészkőből épült, reprezentatív kivitelű 800 m2-es pincében reduktív technológiával állítják elő a fehérboraikat és rozékat, a hagyományos fahordós pincerészben pedig a vörösborokat érlelik.
Felhívjuk figyelmét, hogy az eseményre korlátozott számú vendéget tudunk fogadni, a részvételhez mielőbbi online regisztráció szükséges az alábbi linken:
https://docs.google.com/…/1WIkmExB1Q70x8Uz6iGhcy28…/edit
Részvételi díj: 50 lej\személy, amely feljogosítja a négyféle bor, víz és pogácsa fogyasztására. A bemutatásra és kóstolásra kerülő borok karakterisztikája:
BÖLÖMBIKA
Irsai Olivér 2023.
Irsai Olivér különösen könnyű, friss bodzás illatú bora jellemzően a meleg, napsütéses hónapokban fogyasztjuk, azaz kora tavasztól késő őszig a legnépszerűbb. Ropogós, játékos bor, amely a muskotály élénk, parfümös jegyeiben gazdag. Olyan ételekhez ajánlanánk, amelyek nem túl fűszeresek, inkább könnyedek. Halak, rákok, levesek és natúr csirkés ételek jó kísérője lehet.
CSUSZKA
Zenit 2022.
A Zenit tartalmas ugyanakkor üde, aromatikus, virágos, gyümölcsös jegyekben gazdag, friss savak miatt nagyon kellemes és üdítő önmagában fogyasztva is. A sokak kedvencévé vált Zenit ebben az évjáratban sem okoz csalódást. Intenzív illatát és a lendületet adó kortyot zamatos gyümölcsök (ananász, fehér húsú őszi barack, ringló, datolyaszilva, golden alma) és fehér virágok jegyei díszítik.
ROZSDÁS CSUK
Kékfrankos Rozé 2023.
Színe kissé hagymahéj, illatában eper, cseresznye jellemzi. A savak mindenképpen gazdag ízvilághoz vezetnek, melyben a ribizli és a málna jegyeit fedezhetjük fel. Kóstolva az átlagosnál hosszabb ízű, így vibráló savaival csodálatos szerkezetet mutat. Kiváló az olyan alap-anyagokkal, mint a paradicsom, fokhagyma, olívabogyó és zöldfűszerek. Kitűnően illenek a karakteres tenger gyümölcseihez, mint a homár, a lazac, a tonhal de jó az egyszerű kacsa és bárány ételek mellé is.
FEKETE RIGÓ
Merlot 2021.
Mélyvörös, telt, sajátos, zamat- és ízgazdag, fekete ribizlis, szilvás tónusú, bársonyosan savas, gyorsan fejlődő, száraz minőségi vörösbor. A késői szüretelésű szőlőből finom illatú és zamatú, a fajta minden szépségét hordozó kiváló bor lesz. Nagyon jó gasztroborok és egész évben helyük van a borkedvelők poharában. A testes, érlelt merlot borok nagyon finomak például sült vadakkal, kifejezetten szarvassal és vaddisznóval, pörköltekkel, sült húsokkal, fasírtokkal.

Frissítés dátuma:
2024.04.10.

#tudásfejlesztő/oktatás

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette