Helyi hivatalos közlöny

"Nőnap Székelyudvarhelyen – Maga természete szerint és szabadon" adatai:

Dátum

2023. március 08. 17:00 – 2023. március 08. 18:00

Helyszín

Művelődési Ház

Facebook esemény

Székelyudvarhely Polgármesteri HivatalaLiszt Intézet, Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely Művelődési Ház eseménye:

A maga természete szerint és szabadon című film producere Molnár-Bánffy Kata, forgatókönyvírója Szebeni Zsuzsanna és Ugron Zsolna, rendezői pedig ugyancsak Szebeni Zsuzsanna, Ugron Zsolna, valamint Bertha Lívia. Szilvássy Carolát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja, Kádár Noémi személyesíti meg.
Szilvássy Carola életútja kivételesen jól dokumentált, alakja és kora bemutatásának hitelességét történelmi kordokumentumok: gyűjteményi és magánarchívumokból származó filmrészletek, fotóanyagok, naplóbejegyzések, a vele bensőséges kapcsolatban álló művészek, családtagok levelezései, korabeli sajtómegjelenések, valamint a róla szóló legendák adják.
Tehetős erdélyi arisztokrata lányaként gondtalanul élvezhette volna a gazdagság nyújtotta lehetőségeket és biztonságot, ő mégis a mások gyámolításának útját választotta. A film elsősorban a felelősségtudatát és az önzetlenségét mutatja be. Megszerezte a szakápolói képesítést, hogy a világháborúban megsebesült katonákat ápolhassa, árvaházat hozott létre, kiállt a szegényekért, elősegítette az erdélyi magyarság kulturális értékeinek megőrzését. Művészeti tevékenysége is jelentős: irodalmi mozgalmat hozott létre, némafilmet rendezett, színészkedett, és ő volt az első magyar nő, aki ült repülőgépen.
Határozott személyisége, vállalkozó szelleme és rendkívüli intelligenciája senkit sem hagyott hidegen: a férfiakat elbűvölte, a nők irigykedtek rá, pedig élete nem volt épp irigylésre méltó.
A vetítés után az alkotókkal Száva Enikő beszélget.
A filmvetítésre a belépés ingyenes, azonban helyfoglalás szükséges a 0720-550-033-as telefonszámon, vagy személyesen a Művelődési Ház jegypénztárában, hétköznapokon 11 és 14, vagy 15 és 17 óra között.

Frissítés dátuma:
2023.02.28.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette