Helyi hivatalos közlöny

"Rendőr-e a fekvőrendőr? – könyvbemutató" adatai:

Dátum

2022. május 27. 17:30 – 2022. május 27. 18:30

Helyszín

Facebook esemény

Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár eseménye:

2022. május 27-én, pénteken, 17 óra 30 perctől a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár olvasótermében:
A XVIII. Hargitai Megyenapok keretében (2022. május 28. – június 6.) a csíkszentdomokosi születésű, jelenleg Temesváron élő Farkas-Ráduly Melánia Rendőr-e a fekvőrendőr? című kötetének bemutatója. A Szövegkovács társalapítójával Barabás Enikő, a Bagolyvár Könyvesbolt vezetője beszélget.
A könyvbemutató szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Szövegkovács.
A könyv címének főszereplőjéről a nyelvőrző vállalkozás Facebook-oldalának egyik kedvelője mesélt el egy rövid történetet: „Külföldi fiataloknak tanítottam magyart, és teljesen ledöbbentek, amikor a közlekedésről szóló leckében felmerült a »fekvőrendőr« szókapcsolat. De valószínűleg egy életre megjegyezték.” A diákok nem tudták felfogni, hogy az említett kifejezésnek mi köze van a gépkocsikat lassúbb haladásra kényszerítő, borda alakú púphoz. Ők csak egy rendőrt láttak maguk előtt, aki fekszik valahol…
A fekvőrendőr és a fekvő rendőr párosa, illetve sok más hasonló, az egybe- és különírásra adott példa ösztönözte Farkas-Ráduly Melániát a könyv megírására: végül száznegyven szópárt sorakoztatott fel ábécérendben valós és álmeghatározásokkal együtt. Huszonnyolc szópárhoz rajzot készített négy illusztrátor, Boros Zsolt, Fülöp Tünde, Havasi-Salamon Katalin, illetve Léphaft Pál. (Zsolt Csíkszentdomokoson, Tünde Csíkszeredában, Katalin Gyergyószárhegyen, Pál pedig a vajdasági Nagybecskereken született.)
A rendhagyó, humorral fűszerezett bemutatón a szerző másik két kiadványával – Szóbuborékok és Anyanyelvi villámtanácsok – is megismerkedhetnek az érdeklődők.
A Szövegkovács egyébként két unokatestvér, egy újságíró, valamint egy korrektor összefogásának köszönhetően született meg 2012-ben; Farkas-Ráduly Melánia és Gergely Erika tevékenységét három év múlva, 2015 szeptemberében díjjal jutalmazta a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) a Nagykárolyban szervezett szakmai találkozón.
Ui.: Szeretettel várjuk a Communitas Alapítvány által támogatott kötet bemutatójára!

 

Frissítés dátuma:
2022.05.24.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette