Helyi hivatalos közlöny

"SZÉKELY JÓZSEF szobrászművész emlékkiállítása" adatai:

Dátum

2023. március 09. 18:00 – 2023. március 09. 19:45

Helyszín

Kossuth utcai képtár

Facebook esemény

A Haáz Rezső Múzeum eseménye:

A Haáz Rezső Múzeum a képzőművészeti kiállításai szervezésekor tisztelettel adózik az 1955-ben végzett és Székelyudvarhelyre került, itt alkotó képzőművész-generáció előtt. Tavaly januárban megnyílt Maszelka János kiállítása, májusban Nagy György kiállításmegnyitóján még az alkotóval is találkozhattunk, idén januárban Sepsi Lajos műveit szemlézhettük. Maradt még a székelyudvarhelyi alkotótelepi mozgalmat megelőlegezők közül Székely József és Orbán Áron szobrászművészek életművébe való betekintés, előbbit márciusra terveztük be, az utóbbit is szeretnénk megismertetni a közeljövőben. Ugyanakkor nem feledkeznénk meg a korábbi képzőművész-generációkról sem, hiszen Haáz Ferenc Rezső műveit 2021-ben már bemutattuk, Spanyár Pál, Röszler Károly és sok más 20. századi alkotó hagyta hátra életművét Székelyudvarhelyen.
2023. március 9-én, csütörtökön 18 órakor nyílik meg SZÉKELY JÓZSEF szobrászművész emlékkiállítása Székelyudvarhelyen, a Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utcai KÉPTÁRBAN. A múzeum és a Művelődési Ház gyűjteményéből, illetve az alkotó családi hagyatékából összeálló tárlatot Berze Imre szobrászművész nyitja meg, házigazda Miklós Zoltán múzeumigazgató. A kiállításmegnyitón közreműködik a Clarinetto Kamarazenekar.
Az Erdőszentgyörgyön született alkotó számos egyéni és csoportos kiállításon bemutatta műveit. Termékeny alkotó volt, ezzel kapcsolatban így vallott: „Soha nem tudnám abbahagyni az alkotást, az életnek is csak úgy van értelme, ha hagyunk valamit magunk után ezen a földön.” Fából, terrakottából, márványból, műkőből, fémből készült kisplasztikái, plakettjei, szobrai és térplasztikái belföldi és külföldi köz- és magángyűjteményekben lelhetők fel. Munkássága a realizmus jegyében fogant, amelynek letisztult, erőteljes formavilágával főleg portréin találkozhatunk. Ugyanakkor az 1960-as évek második felétől – leginkább dinamikus kompozícióiban – már kitapinthatók azok a törekvések, amelyek egy, a modernizmus felé közelítő formanyelv alkalmazását tűzték ki célul. Alkotói hitvallása alapja az emberi értékek közvetítése: kifejezni a belülről sugárzó emberi szépséget, harmóniát, az olyan ember érzés- és érzelemvilágát, aki az élet minden körülményei között megmarad embernek.
Haáz Rezső Múzeum Képtára Kossuth Lajos u. 42 sz. alatti épületében a kiállítás a március 9-i megnyitó eseményt követően április 10-ig lesz látogatható.

Frissítés dátuma:
2023.03.06.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette