Helyi hivatalos közlöny

"Szimfonikus hangverseny" adatai:

Dátum

2019. január 27. 18:00 – 2019. január 27. 19:00

Helyszín

Stúdió Mozi

A hangverseny érdekessége a szaxofon, mint szólóhangszer jelenléte, hiszen a szaxofon elsősorban a jazz és a könnyűzene jellegzetes hangszere, a klasszikus zenei irodalma viszonylag behatárolt. A legismertebb szaxofonra írt, komolyzenei művek közül kettőt mutat be ezen a koncerten a Székelyföldi Fiharmónia.

Műsoron:

L.v. Beethoven: Prométheusz – nyitány, Op. 43

A. Glazunov: Saxofonverseny

J. Demersseman: Fantázia egy eredeti témára

L.v. Beethoven: II. szimfónia, Op. 36

Szólista: Réman Zoltán – szaxofon

Vezényel: Werner Gábor

Székelyföldi Filharmónia hangversenyterme, 2o19. Január 27., 18.oo óra

Werner Gábor 1969. szeptember 2-án született Budapesten. Zenei tanulmányait ötévesen kezdte gordonka szakon, majd zongora- és ütőhangszer-tanulmányokat folytatott. 1988 és 1991 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola győri tagozatának hallgatója gordonka szakon, itt szerezte első diplomáját.
A főiskolai tanulmányok mellett a győri színház zenekarának tagja volt. 1991-től a MÁV Szimfonikus Zenekar tagja, emellett kölönböző kamarazenekarok tagjaként is fellépett. 1990-től 1993-ig a Camerata Transsylvanica, 1993-tól 1995-ig a Sonora Hungarica, 1996-tól 1999-ig a Hubay Jenő kamarazenekar, ezt követően pedig a Szenthelyi Miklós által vezetett Virtuózok Zenekarának tagja. 1997-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző-szakára, ahol Lukács Ervin és Gál Tamás növendékeként diplomázott. Tanulmányai során számos képzésen vett részt, köztük Jurij Szimonov mesterkurzusán. 1998-tól a Hevesi Kamarazenekar karmestere és művészeti vezetője. Vezényelte a Sonora Hungarica Consort, az Egri Szimfonikus Zenekar és a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar hangversenyeit, ez utóbbi együttesnek 2000-től betanító, másodkarmestere. Emellett számos magyar zenekart dirigált vendégkarmesterként. 2000 óta a Békés-Tarhosi Zenei Napok keretében megrendezett Jeunesses Musicales vonószenekari tábor karmestere. Vendégszerepelt Hollandiában, Olaszországban, Svájcban, Németországban és Erdélyben. 2002-ben meghívást kapott Spanyolországba a Sant Feliu de Guíxols-i fesztiválra, ahol többek között Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művét dirigálta. 2002 májusában részt vett a Magyar Televízió X. Nemzetközi Karmesterversenyén. Ugyanebben az évben Donáth-díjjal tüntették ki.

Réman Zoltán, a Kolozsvári Állami Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera zenekarainak klarinét- és szaxofonművésze, aki 1967-ben született Brassóban. Tanulmányait a kolozsvári zeneakadémián végezte, országos szakmai versenyek díjazottja. Zenekari tevékenysége mellett aktívan tart szaxofon-, illetve klarinétszólóesteket, alapító tagja a Transylvanian Saxophone Quartet kamaraegyüttesnek, de gyakran koncertezik szólistaként is itthoni zenekarokkal és külföldön egyaránt. Réman Zoltán a 19–20. századi szaxofondarabok kiváló ismerője, emellett rendkívül jelentős klarinétrepertoárt is magáénak tudhat. 1997-től a bécsi Europa Symphony, 2007 óta pedig a Philharmonie Der Nationen tagja. 2000 és 2009 között a Nagyváradi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának hangszeres művésze volt.  Szólistaként számos zenekar élén szerpelhetett, illetve rendszeres meghívottja a marosvásárhelyi Tiberius és Decameron kamarazene fesztiváloknak.  2015-től a kolozsvári Zeneakadémia klasszikus szaxofon tanára és a Székelyföldi Filharmónia klarinét szólamvezetője.

Frissítés dátuma:
2019.01.22.

#Kulturális

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette