Helyi hivatalos közlöny

Az elmúlt időszakban megsokszorozódott azoknak az eseteknek a száma, amikor a roma családokba születő csecsemőknek nem találnak családorvost, illetve a kötelező oltások beadása is nehézkésen vagy egyáltalán nem történt meg.

Székelyudvarhelyen több éve Sipos Anna közösségi asszisztens segíti a roma közösségekben az egészségügyi ellátói rendszerbe való belépést, illetve a közösségek kisebb egészségügyi problémáit is kezeli. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor lányanyák, újszülöttek maradtak családorvos nélkül. Jelenleg 18, 6 hónapos és 15 év közötti hátrányos helyzetű gyermeknek nincs családorvosa Székelyudvarhelyen.

A jelenség megoldása céljából szervezett ma megbeszélést a városháza Szent István termében Pálfi Kinga alpolgármester asszony. Az eseményen jelen volt Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője, Ioni Csilla, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal  roma kisebbségért felelős szakfelügyelője, Dr. Antal Zsófia, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság ellenőrzésekért felelős osztályvezetője, Sárig Ibolya, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tanácsadója és egészségügyi felügyelője, valamint Török Emőke és Józsa-Csíki Zsuzsanna, a Megyei Szociális Vezérigazgatóság és Gyermekvédelem képviselői. A városházáról Balázs Sarolta, oktatásért és egészségügyért felelős osztályvezető és Fülpesi Gyula, a szociális igazgatóság vezetője.

A megbeszélésre meghívót kapott az összes székelyudvarhelyi családorvos is.

Duda Tihamér Attila hangsúlyozta: minden állampolgárnak joga van az egészségügyi ellátáshoz, mindenki maga választhatja meg azt a családorvost, akihez tartozni szeretne. Kiemelte, hogy terhesvizsgálatra érkező személyt, kisgyermeket nem lehet, és nem is szabad egyetlen családorvosnak sem visszautasítania, amennyiben az igényli az egészségügyi szolgáltatást. 

Minden jelenlévő egyetértett abban, hogy közösen kell megoldást találni a jelenlegi áldatlan állapotra úgy, hogy minden családorvos részt vállal a feladat megoldásában. Hasonló véleményen voltak a Közegészségügyi Igazgatóság képviselői is.

A megbeszélés végén Pálfi Kinga javasolta, hogy a székelyudvarhelyi családorvosokkal rendszeresen, háromhavonta tart egyeztetést annak érdekében, hogy a felmerülő kérdések, esetleges problémák mihamarabb megoldásra találjanak.

Frissítés dátuma:
2021.12.07.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette