Helyi hivatalos közlöny

Klaus Iohannis román államfő mai Ludovic Orban miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Monica Anisie oktatásügyi miniszterrel, valamint Raed Aradattal, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkárával folytatott tanácskozását követően ismét sajtótájékoztatót tartott.

Az államelnök kijelentette, hogy ebben a tanévben a hagyományos módon már nem lesz oktatás. Ez azt jelenti, hogy az óvodákban, iskolákban és egyetemeken nem indul újra ebben a tanévben a tanítás. Kivétel csak a végző évfolyamok esetében áll fenn.

A tanintézmények kinyitása ugyanis két fontos veszélyt jelenthet. A diákok bevihetik az iskolába a vírust, így megfertőzhetnek másokat, de akár  haza is vihetik onnan a fertőzést családtagjaiknak.

Az államelnök hangsúlyozta, hogy a járvány nem járt le, továbbra is fontos az egyéni felelősség, a helyzet kellő komolysággal történő kezelése. A járvánnyal kapcsolatos számadatok továbbra is azt mutatják, hogy nem lazíthatunk az érvényben lévő intézkedéseken – jelentette ki az államfő.

A tanév az eddigi ütemterv szerint június 12-én véget ér, addig online folytatódik az oktatás. Ahol lehet, a meglévő jegyekkel zárják le a diákokat. A végzősök június 2. és 12. között térhetnek vissza az iskolákba, hogy a vizsgákra felkészüljenek, a képességfelmérő vizsgákat és az érettségit a tervezett ütemterv szerint tartják meg. Ebben az időszakban, valamint a vizsgák ideje alatt is kötelező lesz a megfelelő távolság tartása (egy osztályteremben legtöbb tíz diák tartózkodhat), az iskolák rendszeres fertőtlenítése, az iskolába belépők testhőmérsékletének mérése. A pontos szabályzatot időben közzé fogják tenni.

A 65 év felettiek kijárási szabályzata is módosul. A ma este bejelentésre kerülő újabb katonai rendelet fogja szabályozni az új programot. Így az idős korosztály 7 és 11 óra között, valamint 19 és 22 óra között hagyhatják el otthonaikat vásárlás, vagy a ház, illetve tömbház körüli séta céljából.

 

Frissítés dátuma:
2020.04.27.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette