Monitorul Oficial Local

Keszthely este un oraș din partea vestică a Ungariei, cu un turism plin de viață, cu o economie importantă, cu o istorie și cultură veche.

După săpăturile arheologice care țin și până zilele noatre, reiese, că teritoriul este locuit deja din Noua Epocă de Piatră.  Probabil că a fost locuită și mai înainte, dar așezământele se află sub lacul Balaton. Dealungul secolelor au locuit foarte mulți pe meleagurile acestea, începând de la celți, și continuind de romani, huni, goți, avari, francofoni, slavi etc.

Prima dată este amintită în scrisuri în anul 1247, cu ocazia sfințirii catedralei Sf. Martin.  În secolul al 15.-lea numărul locuitorilor este de 1000, și este cea mai mare din împrejurimi. În secolul al 18.-lea cunoaște o evoluție mare, când Festetics György (1755-1819) începe reorganizarea orașului.

Acesta fondează Georgikonul, primul Colegiu de Agricultură din Europa. Aici se construiește éantierul naval, în care se clădește cea mai mare navă cu pânze de pe lacul Balaton, numită Phoenix gálya. Locuitorii orașului au participat în Revoluția din 1848, după care în 1888 s-a început și s-a și finalizat construirea căii ferate. În 1862 s-a construit prima vilă de vacanță, și s-a deschis primul teatru de piatră. Aici a pornit la drum prima navă cu aburi, numită Kisfaludy. La începuturile secolului 20. Keszthely era deja o stațiune renumită și un oraș înflorit.

După primul război mondial, dezvoltarea orașului s-a oprit. Cel de-al doilea război mondial nu a avut mare efect în viața orașului. În 1954 a primit rangul de oraș, și în 1979 s-a alăturat județului Zala.  În 1972-ben s-a deschis Muzeul Georgikon. Castelul Festetics, a patra ca mărime din Ungaria, primește cu expoziții semnificative, și cu prestigioase evenimente muzicale pe vizitatori.

După schimbarea regimului orașul s-a dezvoltat foarte puternic și se dezvoltă și în zilele noastre.

Primar: Nagy Bálint

Viceprimar: Vozár Péterné

Adresa: 8360 Keszthely, Fő tér 1.

Data actualizării:
09.01.2020.

Următorul:
Megjelenítés
112 Urgență

Odorheiu Secuiesc

Contactele de urgență

Site-ul a fost proiectat și dezvoltat de minic