Helyi hivatalos közlöny

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság hatásait vizsgáló kutatás eredményeinek júniusi bemutatását követően elkezdődött azoknak a konkrét megoldásoknak, programoknak a megvalósítása, amelyek a bajba jutott vállalkozásoknak kínálnak lehetőséget a talpraállásra. A polgármesteri hivatal és a partnerek közös munkája révén összeállt az első intézkedéscsomag, amelyet ma mutatott be a csapat a sajtó, illetve a nyilvánosság számára. Jakab Attila városmenedzser mellett jelen volt dr. Ilyés Ferenc, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) ügyvezető igazgatója, Szakács-Paál István, a Harghita Business Center Inkubátorház igazgatója, dr. Simon Károly a U-Hub IT&C Közösség vezetője, Nagy György az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UKKSZ) elnöke, valamint dr. Geréb László a REGA Régiókutató Egyesület és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság helyi szervezetének elnöke.

Jakab Attila ismertette azt a két lépést, amelyet a polgármesteri hivatal és az önkormányzat tesz az érintett gazdasági szereplők támogatásáért:

 • 50% kedvezményben részesülnek azok a jogi és természetes személyek, akik gazdasági célú épülettel rendelkeznek, ha a szükségállapot alatt (március 17. – május 15.) a jogi
  korlátozások miatt meg kellett szakítsák a tevékenységüket,

  • ugyanebben a kedvezményben részesülnek azok is, akik gazdasági célú épületüket bérbe adták, ha teljesülnek az alábbi feltételek:
   • a bérlők meg kellett szakítsák a tevékenységüket,
   • a tulajdonos legalább 50%-os engedményt adott a bérleti díj értékéből (számításaink szerint 850 jogi- és természetes személy rendelkezik ilyen ingatlannal és élhet ezzel a lehetőséggel, így a támogatás várható értéke elérheti a 516.262 lejt).

Amennyiben jövő héten ezt a tervezetet az önkormányzat elfogadja, a kedvezményezettek szeptember 15-ig kérhetik a kedvezményt. Ez a lehetőség azokra is érvényes, akik állami intézményektől bérelnek hasonló céllal ingatlant (77 ilyen eset van).

 • Azoknak a jogi- és természetes személyeknek, akik 2020. március 31. előtti adótartozással rendelkeznek, és ezeket december 15. előtt, a folyó adóikkal együtt kifizetik, a felhalmozott
  kamatokat eltöröljük. Ezzel a lehetőséggel 754 személy élhet, a teljes adóteher 2.908.000 lej, ebből 2.093.000 fizetni való, 815.000 törlés értéke.

Ezekkel az intézkedésekkel párhuzamosan a HBC a U-Hubbal közösen elindítja a Honlapom a holnapom programot, amely a felmérés azon eredményére kíván megoldást nyújtani, hogy a megkérdezettek 54%-nak semmilyen online jelenléte nincs. Digitális névjegykártya nélkül azonban a mostani megváltozott körülmények között szinte lehetetlen megmaradni a piacon. A projekt által a honlap mellett a domain név regisztrációja és a tárhely egy éves bérlése is szerepel. Az alapoldal kialakításánál figyelnek arra, hogy a vállalkozások egy bővíthető felületet kapjanak, amelyre többek között webshopot is lehet csatolni.

A SZÉK szintén elindított egy programot, amelynek négy fontos pillére van: komplex felmérés készítése, képzési program elindítása, személyes tanácsadási rendszer működtetése és a kapcsolati igények kielégítése. Kiemelt fontosságú céljuk egy emberierőforrás-fejlesztő rendszer kidolgozása, amely magasabb hozzáadott értéket előállító munkaerőt biztosít.

Az UKKSZ elnöke üdvözlte az önkormányzat és a polgármesteri hivatal lépéseit, ugyanakkor bemutatta szervezetük Dolgozz tovább itthon programját, amelynek célja a munka nélkül maradt személyek és a munkaadók összekapcsolása. Az új elnökséggel működő helyi RMKT-szervezet szintén nyitott szakmai segítséget nyújtani a gazdasági szférában tapasztalható nehézségek leküzdését célzó projektek kidolgozásában.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a kutatás köré összegyűlt csapat javaslatára a legutóbbi önkormányzati ülésen kértük a testületet, hogy különítsen el egy 80 ezer lej értékű keretösszeget a város gazdasági stratégiájának elkészítésére. Ez meg is történt, így most elindult a közbeszerzési folyamat, ezen projekt kiszerződésére, és ennek megvalósítását is a jelen levő szakmai szervezetek segítségével szeretnénk elérni.

Következő lépésként a helyi turizmusban érintett szereplők számára kívánunk elindítani egy programot, amelynek részleteiről a közeljövőben adunk tájékoztatást.

 

Frissítés dátuma:
2020.07.26.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette