Helyi hivatalos közlöny

A kivitelezési szerződés aláírását követően jövő héten elkezdi a munkát a kivitelező a Székelytámadt várban. Az elvégzett régészeti munkák alapján elsőként a Hajdú bástyánál indul el a kivitelezés. Az ütemterv szerint év végéig tető alá fog kerülni az új rendeltetése szerint információs és turisztikai pont. A munkálat részeként a várfalat is fel kell újítsák, ehhez pedig elengedhetetlen a szomszédos telkek tulajdonosainak együttműködése a kivitelezővel, az építész csapattal és a városházával. Fontos szempont a kivitelezés során, hogy mindvégig zavartalanul folyhasson az oktatási tevékenység a vár belső udvarán működő iskolával.

Éppen ezért ma beszélgetésre hívtuk a felújításban közvetlenül érintetteket, hogy megfelelő válaszokat kaphassanak a felmerülő kérdésekre.

Elsőként Guttmann Szabolcs építész mutatta be az elkészült, és a műemlékvédelem által is jóváhagyott terveket a jelenlévőknek. Hangsúlyozta, hogy ez a munka sokkal több egy egyszerű épületfelújításnál. Székelyudvarhely egyik fontos tere újul meg az EU-s pályázat révén.

A Hajdú bástya turisztikai és kulturális rendeltetése mellett, a jelenleg megviselt állapotú iskolai sportpálya is új funkciót kap: szabadtéri amfiteátrumot alakítanak itt ki. Ez a tér alkalmas lesz sporttevékenységekre, kulturális programok lebonyolítására, de előadások, koncertek kiváló helyszíne is tud majd lenni.

A felújítás során szükség lesz a teljes vonalas infrastruktúra (villany-, víz-, szennyvíz- és gázvezeték) teljes átszervezésére. A kivitelezés során mindvégig szempont marad, hogy az oktatási tevékenységet is fenn lehessen tartani, ezért a munkálatokat szakaszosan végzik majd el.

Fontos lépés volt, hogy az elmúlt időszakban több parazitaépületet lebontottak, illetve, hogy a vár területén több fát is kivágtak. Ez utóbbinak hármas oka volt: egyrészt a fák akadályozták a régészeti feltárást, másrészt a terebélyes fák gyökérzete nyomta szét a várfalakat, harmadrészt pedig csak így lehetséges a felújításhoz szükséges georadaros munkák elvégzése.

A felújítás egyik fontos feladata, hogy a köztulajdonban lévő várfalat konzerválja. Ehhez elengedhetetlen, hogy a szomszédos magánterületeken keresztül a kivitelező hozzáférjen ahhoz, hogy elvégezhesse a megfelelő injektálási munkákat.

Vigh Ádám, a kivitelezést vállaló konzorcium egyik tagjának ügyvezetője (az ő munkájuk a csíkszeredai Mikó vár vagy a Márton Áron Gimnázium látható részeinek felújítása), számos műemlék felújításában (kőhalmi vár, fiatfalvi Ugron-kastély) műszaki felelősként is tevékenykedő szakember a mai megbeszélésen hangsúlyozta: „ez egy gyönyörűséges álom, amelyet meg kell valósítanunk.”

Kiemelte, hogy a Székelytámadt vár felújításában számos helyi szakcéggel fognak együtt dolgozni. A Hajdú bástya felújításával kezdenek, ahol szintén fontos szempont lesz a külső fal megközelíthetősége. Fontos része a munkájuknak a külső várfal konszolidálása is, ahol szintén elengedhetetlen a szomszédos lakók együttműködése.

Számos kérdés, észrevétel is megfogalmazódott a mai fórumon. Az vár udvarán működő Eötvös József Szakközépiskola részéről Trinfa Pálma igazgatónő tett fel fontos kérdéseket, amelyek elsősorban az oktatás és a kivitelezés összehangolására, a munkálatok által érintett területek használhatóságára, az iskola épületének felújítására vonatkoztak.

A kivitelező biztosította az iskola jelenlévő tanárait arról, hogy nagy odafigyeléssel szervezik meg a munkát, szem előtt tartva az oktatási tevékenységet. Gálfi Árpád polgármester válaszában kiemelte, hogy az elnyert európai uniós finanszírozás csak a vár felújítására költhető, az iskola épületének rehabilitációjára más külső forrást kell lehívnia a városnak.

Az Attila és a Kornis Ferenc utcák lakói elsősorban saját érintettségük mértékéről, az előbbi utca felújításáról érdeklődtek. Ezzel kapcsolatban elhangzott: az utca felújításával számol a polgármesteri hivatal. Ugyancsak itt emelte ki Vigh Ádám, hogy a falrészek állapotától függ, hogy melyik udvarról mennyit kell majd dolgozzanak. Az állványokról végzendő munkát, amelynek anyaghasználata meleg időjárási körülményeket feltételez, szakaszosan fogja megvalósítani a kivitelező.

 

Frissítés dátuma:
2023.03.28.

Megjelenítés
112 Sürgősségi

Székelyudvarhely

sürgősségi elérhetőségek

A weboldalt a minic tervezte és fejlesztette